EN facebook

Családi minta, szeretet, gyűjtemény - ​​A Pitti-udvar. Kismúzeum-Györgyfalván

TÉMA

2023-07-07 07:00

Györgyfalva Kolozsvár szomszédságában az átmeneti vidékek csoportjába tartozó települések egyike. Az egyediségét népviselete, néptánca és népzenéje hozza régi múltjából, körülbelül már 1333 óta.

 

A magyarlakta település földrajzi adottságai között ott van egy teljes panorámás kilátás a Máramaros-hegységre, a Ciblesre, a Radnai-havasokra és a Borgói-hegységre. A folyamatosan növekvő és fejlődő falu központját egy kedvesen rendezett tér alkotja, ahol a „Falu kútja” áll. Ott könnyű parkolni, találkozni és beszélgetni emberekkel. A Falu kútjánál helyezkedik el Jaskó Márton, azaz Pitti Marci, háza is – benne pedig a Pitti Udvar.

 

 


Pitti bácsi, azaz Jaskó István népművészet szerető emberként és így gyűjtőként is, talán Györgyfalva legismertebb szülötte volt. Pitti Marci Pitti bácsi unokaöccse, így hát adottak voltak az első “kismúzeumos élmények”. A szeretett nagybácsi gyűjteménye, amelyet emlékei között a kismúzeum szóval illette, több, mint fél évszázados gyűjtési munka eredményei voltak.

Az unokaöcs, Pitti Marci a hagyományok iránti szeretetét neki köszönheti. Pár év után megjelentek a Pitti Udvar első darabjai, amely először két szekér vas volt, azóta sok száz darab kapott új, megbecsült helyet, ezeknek zöme Györgyfalva múltját elevenítik meg. A Pitti Udvar valóban egy udvarból és egy belső térből áll, amely a csűr egy részét jelenti. Ennek berendezése egy szépszobát idéz meg. Minden kincsnek megvan a kis helye, picit talán zsúfoltan, viszont a helyet takarosan belakva, a múlt szép emlékeibe hívogatva.

 


A most is formálódó intézmény hangulatvilága és a történetek sokadalma mindenképp élménymúzeumszerű, az élményszerű tudásra, történetmesélésre fókuszáló múzeumok gyakorlatát idézi. Minden kis tárgynak megvan a saját története és ezt Pitti Marci kedvesen el is mondja az ide érkező látógatóknak.


Az udvar helyszínt ad hagyományőrző eseményeknek is helyszínt ad – ilyen alkalom például a húsvéti köszöntő.

 


A látogatók számára ez a hely bepillantást ad a múltba, és a történeteket a csodálatos élmények hozzák, hiszen a Jaskó Mártonnal, azaz a Pitti Marcival való beszélgetések felejthetetlenek, a hangja erőssége és az ízes beszéde miatt. Történetei hiteles emlékek, népdalokkal és akár táncos történetekkel körítve. A kis múzeum helye ebben a világban egy gyönyörű lélekfonal a múlt és jövő között.

gyűjtemény, helytörténet, ipari örökség, kiállítás, látogató, néprajz, téma, természet
2023-07-06 07:00
gyűjtemény, ipari örökség, kiállítás, külföld, látogató, technika, téma, természettudomány, történelem
2023-07-03 18:00
helytörténet, kiállítás, néprajz
2023-05-27 20:00