EN facebook

„Csak fürkészem a nagy akaratot” - A csákányospusztai templomrom

INTERJÚ

2024-07-20 07:00

A Tatabánya-Csákányospuszta határában lévő dombon található épület romjai egy középkori templom, és az ahhoz tartozó egykori település, Csákányegyház meglétéről tanúskodnak. A templomrom feltárása ugyan már korábban megtörtént, a műemlékvédelemmel kapcsolatos munka sokáig váratott magára. A Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalásának és egy magánszemély nagylelkű adományozásának köszönhetően a közelmúltban rendeződhetett a műemlék sorsa, erről beszélgettünk Pál Gabriellával, a Tatabányai Múzeum igazgatójával.

 

Milyen ismereteink vannak a csákányosi templomromról?

 

A középkori forrásokban szerepel Csákányegyház nevű falu, ami a templomromtól nem messze helyezkedhetett el. A települést már a 15. században pusztaként említik, tehát már a török kor előtt elnéptelenedett. László János régész a terepbejárásai során adatolt a rom környékére középkori lelőhelyeket, de a falu pontos lokalizációjára még nem került sor.

 

A templomfalakat egyébként már korábban észlelték. Kiss Ákos, a tatai múzeum egykori vezetője a templom falait, ill. alaprajzát le is rajzolta az 1950-es években. 2003 és 2006 között László János vezetésével került sor az épület feltárására, jelenlegi tudásunk szerint a 12-13. századra tehető az építésének ideje. A magaslaton álló egykori plébániatemplom az Árpád-korban szokásos egyhajós épület volt, melyet faragott kövek is díszítettek. A korábbi bolygatások következtében az eredeti padlózat teljesen elpusztult, sírokat sem találtak a falakon belül.


A templomtól többnyire északkeleti irányban elhelyezkedő temetőből 144, az épület tengelyével megegyező irányú sírt tártak fel. Ezek a sírok már jellemzően melléklet nélküliek, a kereszténység elterjedésével megszűnik a sírmellékletek elhelyezése, ez is megnehezíti a leletek pontos datálását.


Az 1990-es évek végén a régészeti kutatások során egy különleges, Árpád-kori latinkereszt formájú ereklyetartó részlete került elő, amely jelenleg a Kuny Domokos Múzeum kiállításán tekinthető meg. Az ilyen típusú mellkereszt a szentföldi zarándoklatok nyomán terjedt el a Kárpát-medencében.

 

Milyen jelentőséggel bír ez a műemlék tatabányai viszonylatban?


Tatabánya rendkívül gazdag régészeti lelőhelyekben, nagyon sok információnk van a terület korai történetéről. A 19. század végén meginduló iparosodás a város területén belül a lelőhelyek egy részét megrongálta, horribile dictu megsemmisítette. A lakott területen kívüli lelőhelyeknek emiatt megnőtt a jelentősége, hiszen sokkal több mindent tudunk ott megfigyelni és rögzíteni.

 

 

Csákányegyház templomának esetében azt lehet mondani, hogy jelenleg az egyetlen középkori műemléke Tatabányának, tehát a megóvása, védelme rendkívül fontos feladat.

 

Ki és milyen program keretében végezte el az állagmegőrzést? Pontosan milyen munkák zajlottak?


A feltárt rom konzerválása, állagmegóvása 2024-ben valósult meg a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának köszönhetően. A cég a társadalmi felelősségvállalás jegyében vállalja a hazai műemléki romok állagmegőrző munkálatait. A helyreállítás a helyszínen összegyűjtött és a Tatabányai Múzeum által biztosított eredeti kövek felhasználásával történt, mindezt egy komoly műemléki terv kidolgozása előzte meg.


A romtemplom falainak alsó kősorai állnak. Ezt annak idején úgy készítették el, hogy a kőalapon van egy rendkívül kemény falmag, amihez két oldalról kapcsolódik egy-egy réteg kő. Ezt a templom építésekor feltehetően bevakolták. A templomot érintő munkálatok során egyrészt kiemelték, majd visszarakták és rögzítették a falmagtól elmozduló köveket, másrészt visszaépítették a sarkoknál megrongálódott kőanyagot, végezetül műemléki habarccsal rögzítettek egy újabb kősort a falmaradványon. Készült továbbá egy kisebb oltár, ill. egy pihenőpad, információs tábla is. A területrendezés során kialakítottak egy tűzrakóhelyet. A Market Építő Zrt. ezt a programot csak állami és egyházi tulajdonú területen végzi el. A terület korábban Sármán Zoltán magántulajdonát képezte, aki Tatabánya városának adományozta azt, így kezdődhetett el a munka.

 

 

Milyen programokkal kapcsolódik a Tatabányai Múzeum a templomromhoz?

 

Idén ősszel Ember és Vértes címmel gyalogtúrát szervezünk, melynek egyik állomása a templom lesz. A túravezetők a természeti környezet bemutatása mellett történelmi kontextusba helyezik a tájfelhasználás különféle szempontjait. A gyalogtúra célja az ismeretátadás mellett a figyelemfelhívás lesz a Tatabánya városát körbeölelő kivételes természeti kömyezetre, amely rekreációs, aktív pihenési és kikapcsolódási lehetőségeket rejt magában, így az egészségnevelés szempontjából fontos helyszíne lehet az itt élő embereknek.

 

A jövő év elején kisebb kamarakiállítást szeretnénk nyitni a múzeumi központban. A tárlaton a templomrom és környékének feltárása során előkerült érdekesebb leleteket mutatjuk be a közönségnek.

kiállítás, #muzeumokajovoert, műhely, természet, virtuális
2021-03-23 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, ipari örökség, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, technika, téma
2022-12-03 20:00