EN facebook

„Metamorfózis - S a mi unokáink mit fognak látni?” - VR alkalmazás a Tatabányai Múzeumban

ZÖLD

2021-03-23 07:00

A Tatabányai Múzeum a múzeumi alapfeladatok ellátása mellett hosszú évek óta tudatosan vállalja fel a környezetvédelem ügyét, a természeti környezet megóvásának küldetését is. Az országban elsőként rendezte meg a történeti ökológia, azaz a természet és társadalom több százezer éves együttélését vizsgáló tudomány szellemében új állandó kiállítását, melynek címe Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében.

 

Napjaink legégetőbb problémái közé tartozik a természetvédelem, az épített és természeti környezet megóvása. A múzeum gazdag gyűjteményeire támaszkodva különböző történeti perspektívákban, egyedi módszerekkel képes bemutatni a fenti problémák fellépését, az azokra nyújtott korabeli megoldásokat. Kutatásainak és szakmai kapcsolatainak köszönhetően a lehetséges – kívánt vagy nem kívánt – jövő megjelenítésére is képes.

 

 


A "Metamorfózis - S a mi unokáink mit fognak látni?" c. projekt specifikus céljai megvalósításával – környezet- és egészségtudatos szemléletmód kialakítása, a természeti és épített környezet megóvása, környezetünk és a biodiverzitás védelme – erősíti a városhoz és a városrészekhez való kötődést valamennyi korosztályban.A tervezett programelemek a lifelong learning (az egész életen át tanulás), valamint az iskolán kívüli tanulás eszközeiként a tatabányai lakosság különböző korosztályait célozzák meg.

 

 

 

A felelőtlen emberi környezetrombolás és -szennyezés következményeit közérthető módon bemutató virtuális valóság (VR) alkalmazás mint technika és látványelem elsősorban a gyerekeket, mint jövőkép pedig minden korosztályt megszólít. Az alkalmazás három tatabányai helyszínen hívja környezetvédelmi aktivitásra a résztvevőket, és az eredményességtől függően mutatja be a lehetséges utópisztikus vagy disztópikus jövőképet.

 

 

Az alkalmazást a suIT SOLUTIONS Kft. fejlesztette.

 

A projekt zárásaként a virtuális valóság programelemet állandó kiállításunkba is beépítjük, ezzel továbbra is hasznosítjuk azt, és elérhetővé tesszük a látogatók számára.

 


A projektek címe:


„Metamorfózis - S a mi unokáink mit fognak látni?”

A projekt azonosítószáma:
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00600


Eszköztámogatás a „Metamorfózis - S a mi unokáink mit fognak látni?” című projekt megvalósításához

A projekt azonosítószáma:
TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00328

kiállítás, műhely, régészet
2020-02-06 17:30
fénykép, film, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-04-04 18:00
kiállítás, programajánló, technika, természet, újranyitás
2020-07-02 07:00