EN facebook

„Cívis módi” a Déri Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-12-07 07:00

A Déri Múzeumban szakmai előadások, rendhagyó divatbemutató, vásár, workshopok és kézműves foglalkozások várnak idén advent második hétvégéjén. Debreceni, Hajdú-Bihar vármegyei népi iparművészek, tervezők, alkotók mutatkoznak be „cívis módra”.

 

2023. december 8. (péntek) 10 és 20 óra között
„CÍVIS MÓDI” a Déri Múzeumban

 

Az egész napos szakmai rendezvény alapgondolatát az országos „folkTrend!” divatbemutató ihlette. A  Hungarikum Bizottság kezdeményezésével és támogatásával megvalósuló, évente kiírt pályázat azoknak a tervezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget, akik ősi viseleti kultúránkhoz visszanyúlva a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve öltözék kiegészítő kollekciókat hoznak létre.

 

A 2015 óta létező pályázat nyertesei a Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban mutathatják be alkotásaikat. Idén az ötven bemutatkozó alkotóból tizenkettő debreceni, illetve hajdú-bihar vármegyei mester volt.


Munkásságuk előtt tisztelegve valósul meg a Déri Múzeumban a Cívis Módi című rendezvény. A szakmai előadásokon az érdeklődők Tajti Erzsébet viseletvarró népi iparművésztől a hagyományos díszítmények, szabásmódok megjelenéséről hallhatnak a modern ruhadarabokon. Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató a viseletek tovább éltetési formáiról, dr. Magyari Márta néprajzkutató pedig a Déri Múzeum gyűjteményében található paraszti öltözetekről és viseletelemekről szól majd. Az alapanyag-használat technikai problémáiról Tóth-Ilona Csilla restaurátor beszél.

Workshop és kézműves foglalkozás helyszíne lesz a Díszterem, ahol Ormosi Viktória muzeológus divattörténeti barangolásra hívja a vendégeket, bepillantást engedve a múzeum raktári kincseibe is. A 19. századi viseletrekonstrukciókat fel is próbálhatják a látogatók, majd divatbemutatón is részt vehetnek, ahol az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán 2023-ban díjnyertes debreceni alkotók munkáit vonultatják fel a Debreceni SZC Kreatív Technikum tanulói. A díjtalanul látogatható egész napos rendezvényt felnőttmesék zárják, Simándi László mesemondó tolmácsolásában.


PROGRAM:

10 órától: Szakmai előadások

Hagyományos díszítmények, szabásmódok megjelenése modern ruhadarabokon

Előadó: Tajti Erzsébet viseletvarró népi iparművész

Hagyományos viseletek tovább éltetési formái napjainkban

Előadó: Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, nyugalmazott igazgató

A tervezés forrása: paraszti öltözetek és viseletelemek a Déri Múzeum néprajzi gyűjteményében

Előadó: Dr. Magyari Márta főmuzeológus Déri Múzeum

Alapanyag-használat technikai problémái

Előadó: Tóth-Ilona Csilla restaurátor

10 órától–19 óráig: Kézműves vásár, workshop, interaktív foglalkozás

14 órától és 15 órától workshop és kézműves foglalkozás; helyszíne: Díszterem

15 órakor: Polgári módi – Divattörténeti barangolás a „Cívisek világa” helytörténeti kiállításban, bepillantás a múzeum raktári kincseibe Ormosi Viktória muzeológus közreműködésével.

Próbáld fel és fotózd le! – 19. századi viseletrekonstrukcióinkból válogatva

17 órakor: Cívis módi – Divatbemutató az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán 2023-ban díjnyertes debreceni alkotók munkáiból válogatva.

Közreműködnek: a Debreceni SZC Kreatív Technikum tanulói

19 órakor: Mesék felnőtteknek - Simándi László mesemondó tolmácsolásában


A belépés díjtalan!

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, Múzeumok Éjszakája
2023-06-20 20:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, műhely, néprajz, programajánló, téma
2023-10-19 20:00
emlékezet, gyűjtemény, múzeumtörténet, téma
2023-09-25 18:00