EN facebook

Busók és farsangi hangulat a mohácsi kiállításmegnyitón - ilyen lett a Kanizsai Dorottya Múzeum

MEGÚJULÁS

2024-02-09 17:00

Másfél éves fejlesztés érkezett a végéhez a Kanizsai Dorottya Múzeum megújult, állandó kiállítása megnyitójával 2024. február 8-án. A 2023-ban 100 éves mohácsi múzeum történetének egyik legnagyobb fejlesztése zárul a busójárás alkalmával megnyíló kiállításon. A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásával megvalósult átalakítás során a tárlat, habár megőrizte eredeti tematikáját, de a 21. századi látogatói igények figyelembevételével látványos változáson ment keresztül.

 

A “Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállítás teljes megújuláson esett át, ahol a korábbi kiállítás értékei új elrendezésben és interaktív megoldásokkal kiegészülve kerülnek a látogatók elé. A vitrinek teljes átalakuláson estek át, és több új tárgy is helyet kapott a kiállításban. Számos interaktív elem gazdagítja a kiállítást, amelyek révén személyesen átélhető és szórakoztató élményekkel gazdagodhat gyermek vagy felnőtt látogató egyaránt.

 

- Kiállításunk átalakítása során fontos szempont volt, hogy igazodjunk múzeumunk évszázados hagyományához, de korszerű, látogatóbarát megoldásokkal szolgáljuk látogatóinkat - világította meg a kiállítás megújításának hátterét dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea múzeumigazgató.

 

 

 

- Kiállításunk feldolgozza a mohácsi csata történetét és társadalmi hatását, legismertebb helyi szokásunk, a busójárás eredetét és kulturális hátterét, és a város helytörténetét. Déli szláv bázisintézményként ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének kultúrájának, szokásainak és mindennapjainak a bemutatása - tette hozzá.


A megújult kiállítás kialakítása során fontos szempont volt a helyi értékek és egyedi hagyományok bemutatása. Ezt szolgálja egy olyan központi alak megjelenítése, aki hűen reprezentálja a helyi mentalitást. A mohácsi kiállítás házigazdája, helyi géniusza Kersics Anka, a Sokac fülemüle, akinek kalandos élete egyúttal méltó bemutatást kap a kiállítás során. 

 

 

A tárlat ünnepélyes megnyitója a busójárás első napján zajlott. A kiállítást a házigazda múzeum igazgatója, dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea; Mohács polgármestere, Pávkovics Gábor; dr. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos; dr. Végh Katalin, az MVMSZ Magyar Géniusz Program vezetője és Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) elnöke közösen nyitotta meg.


- A Magyar Géniusz Program legfontosabb célkitűzése volt, hogy megvilágítsa a 200 éves hazai muzeológia eredményeit, és ráirányítsa a figyelmet a vidéki múzeumokban található kincsekre, különleges történetekre. - emlékeztett a program céljára dr. Végh Katalin, az MVMSZ Magyar Géniusz Program vezetője.

 

- Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kanizsai Dorottya Múzeum révén újabb korszerű, tartalmas és szórakoztató kiállítás keretében ismerkedhetnek meg a látogatók hazánk kulturális értékeivel. A megújulás alkalmat adott a mohácsi lokálpatriotizmus, a valóban élő helyi értékek bemutatására is. Így a kiállítás és a Kanizsai Dorottya Múzeum valóban társadalmasítja a kortárs múzeumi törekvéseket és értékeket - hagsúlyozta.

 


A 2024-es busójárás alkalmával az ünnepélyes kiállításmegnyitón a farsangi hangulatba is belekóstolhattak a résztvevők, a Poklade zenekar koncertjének köszönhetően. De természetesen maguk a busók is ellátogattak a rendezvényre, és egy idő után busók, szép busók és jankelék töltötték meg a kiállítás.

 


A mohácsi múzeum állandó kiállításának megújítása 2022 nyarán kezdődött, és a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program keretében valósult meg.