EN facebook

100 év kincsei a Kanizsai Dorottya Múzeumban - Új időszaki tárlat nyílik a Múzeumok Éjszakáján Mohácson

KIÁLLÍTÁS

2023-06-19 19:00

Gyűjteményének ritkán látott tárgyai kiállításával ünnepli 100 éves fennállását a Kanizsai Dorottya Múzeum Mohácson. Állandó kiállítását az idei évben a Magyar Géniusz Program keretében megújító intézmény a Múzeumok Éjszakáján nyitja meg legújabb időszaki tárlatát, amelyben az intézmény fennállásának legérdekesebb, legritkábban látható kincsei válnak megtekinthetővé.

 

– Két gondolat hívta életre kiállításunkat. Egyrészt állandó kiállításunk megújítása során, gyűjteményünket átvizsgálva, kutatva rengeteg olyan kincsre bukkantunk, amelyek vagy még soha nem voltak láthatók a közönség számára, vagy csak évtizedekkel korábban találkozhattak velük a látogatók – mondja dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, a múzeum igazgatója. – Illetve igyekeztünk valamennyi, nálunk megtalálható tárgytípusából egy reprezentatív válogatást készíteni, ezzel is prezentálva gyűjteményünk gazdagságát.


Az időszaki kiállítás Mohács és környékének néprajzi és helytörténeti érdekességeit, illetve a hazai déli szláv népcsoportok kultúrájának egy szeletét mutatja be. Egy sokszínű kiállítási anyag lesz látható 2023. június 24. és augusztus 31. között. A múzeum szúró-vágó fegyverei, II. Lajos egyedülálló, a 18. század végéről származó portréja vagy Mohács szabadalmas levele mellett látható lesz néhány igazán különleges, ikonikus sokac, sváb, szerb viselet, illetve egy rác-horvát berendezett, nyitott szekrény (fenalol) is, amely kapcsán mai életünkből kitekintve elgondolkodhatunk azon, hogy miként élhetett le egy asszony néhány rend ruhával egy egész életet. A kiállítás természetesen bemutatja azt a soknemzetiségű kultúrát, amely Mohács és környékének sajátossága, illetve a városra jellemző fontos ipar- és kultúrtörténeti emlékeket. Többek között megtekinthető lesz egy 1791-es fekete kerámia nagykanta (a múzeum legkorábbi datálású kerámiatárgya), vagy egy a 20. század történelmét sajátos szempontból elmesélő, Argentínából a múzeum gyűjteményébe érkező kovácsoltvas madár is.


– Mivel hamarosan kezdetüket veszik állandó kiállításunk felújítási munkálatai, ezért ez idő alatt is szerettünk volna egy különleges és érdekfeszítő kiállítással szolgálni közönségünknek. Azonban fontos hangsúlyoznunk, hogy gyűjteményünk kincseiből csupán egy válogatást tudunk közzétenni, elsősorban műtárgyvédelmi szempontok miatt. Egy múzeum alapvető feladata a tárgyak szakszerű őrzése és átörökítése, az értékmentés, ezért azok a tárgyak, amelyeknek állapotán jelentősen rontana kiállításuk, sajnos nem juthattak most szerephez – tette hozzá az intézményvezető.


A kiállítás megnyitását számos kulturális program kíséri a Múzeumok Éjszakáján. Június 24-én kerül sor a mohácsi csatával kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket tárgyaló Mohács szimfónia című tanulmánykötet bemutatójára, és egy rendhagyó divatbemutatóra, ahol a népviselet és a mai hétköznapi ruhák találkozásának lehetünk szemtanúi, melyet Bélavári Zita Couture egyedi kollekciójának különleges darabjai koronáznak meg. Az est zárásaként Kéméndi Tamás harmonikaművész és a tököli Zora zenekar előadását élvezhetik a vendégek, ekképp ünnepelve a múzeum 100 éves fennállását.


Az állandó kiállítás megújítása a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program keretében valósul meg.