EN facebook

Búcsú a protokoll kiállítástól Zalagerszegen

TÁRGY

2023-05-02 07:00

Különleges és jó hangulatú tárlatvezetéssel búcsúztattuk a Protokoll és diplomácia című időszaki tárlatot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös vándorkiállítását a Göcseji Múzeumban.

 

A zárórendezvényen először egy kitérőt tettek a vendégek, hiszen elsőként az intézmény Kisfaludi-gyűjteményébe léphettek be, ahol dr. Kostyál László múzeumigazgató-művészettörténész a mester bőrébe bújt, és elmesélte, a szobrászművész londoni tartózkodása idején hogyan és milyen protokoll szabályok betartása mellett jutott be a Buckingham-palotába a királyi családhoz, milyen feltételek mellettmintázhatta meg az akkor 11 éves Erzsébet hercegnőt, későbbi II. Erzsébet királynőt. A történetek hiteles forrásból származnak, hiszen az utókor szerencséjére Kisfaludi Strobl Zsigmond emlékirataiba feljegyezte az eseményeket.

 

 

 

A szép számú közönség ezután az időszaki kiállítótérbe sétált át, ahol Béres Katalin történész-főmuzeológus kolléganőnk tartotta a tárlatvezetést. Vendége, dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg egykori polgármestere, aki 16 éven át irányította a várost, egy ideig országgyűlési képviselő, majd miniszteri biztos is volt.Minden érintett témánál személyes élményeket mesélt az érdeklődőknek, azokat a történeteket elevenítette fel, amelyeket több évtizedes politikus pályája idején átélt. A belföldön és külföldön szerzett tapasztalatait, az olykor humoros, máskor meglepő történeteket élvezettel hallgatta a közönség. Megtudták, milyen protokoll ajándékokat adott és kapott külföldi útjai során és levéltári igazgató korában volt-e egyáltalán nagykendője. A kezdeti nehézségek után egyre jobban odafigyelt a protokoll részleteire, hiszen külföldi útjai alkalmával is látta, hogy a kapcsolatok kiépítése során az öltözködés, a jó megjelenés és a szabályok ismerete megkönnyíti a folyamatot. Összeszámolni is nehéz, hányféle rendezvényen kellett részt vennie: állampolgársági eskük, koszorúzások, ünnepi alkalmak, üzleti tárgyalások, közgyűlések, delegációk és magasrangú vendégek fogadása. Arról is szó esett, hány köztársasági elnökkel találkozott személyesen, mi volt a legemlékezetesebb gasztronómiai élménye, hány országban járt és mikor tudta nagy hasznát venni a diplomáciai útlevelének.

 


Habár képzeletben nem hagytuk el Európát, számtalan olyan szokásról hallott a közönség, ami meglepő volt. Varkausban, a finnországi testvérvárosban még a városháza tetején is szauna van, ahová a megfáradt munkatársak a munkanap végén kiereszthetik a gőzt. Ha külföldi vendégek vannak, hívják őket is, és ennek többször az volt az ára, hogy mindenki lázas betegen tért haza a nem megfelelő használat miatt. A lengyeleknél az a szokás, hogy mindig a vendéglátó bont asztalt. Kezdetben megtörtént az, hogy amikor a krosnoi delegáció Zalaegerszegen járt, a vendégek várták a házigazdák asztalbontását, a zalaegerszegiek viszont nem értették, éjjel kettőkor miért nem elég fáradtak a vendégek ahhoz, hogy bőven a díszvacsora után nyugovóra térjenek. A szibériai Szurgutban pedig Gyimesi Endre átélte azt, hogy alkalmanként veszélyes, ha nagy a delegáció, ugyanis ott mindenkinek tósztot illik mondania, és a kísérőital a vodka.


A Göcseji Múzeum búcsút intett a Protokoll és diplomácia című kiállításnak, néhány hét szünet után azonban egy varázslatos tárlattal kezdi a nyári szezont.

fénykép, gyűjtemény, látogató, múzeumi marketing, #muzeumozzaszobadbol, téma
2023-03-24 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2022-10-31 16:00