EN facebook

Beszélgetés a Lépcsőszeminárium lehetőségeiről a Walter Rózsi-villában

program

2022-11-03 17:00
Lépcsőszeminárium elmúlt alkalmaira reflektáló és a folytatásról közösen gondolkodó beszélgetésre várják a  Walter Rózsi-villába az érdeklődőket pénteken, azaz november 4-én 17 órától. Az idei év beszélgetései a gyűjtésen és gyűjteményen keresztül felmerülő fenntarthatósággal és megőrzéssel kapcsolatos kérdéseket járták körül.
 
Vajon meddig fenntartható a múlt megőrzése? Meddig van értelme a tárgyak raktározásának? Egyáltalán mely tárgyak érdemesek arra, hogy megőrizzük őket?
 
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: REGISZTRÁCIÓ
Az esemény helyszíne a Walter Rózsi-villa (Budapest, Bajza u. 10, 1071), ahol a kiállítást a regisztrált résztvevők már 16 órától ingyenesen megtekinthetik. 
 
Az évadzáró beszélgetésen az idei év partnerei mutatják be röviden a beszélgetéseik tanulságát. Akikkel találkozhatnak az érdeklődők:
 
Az érdeklődők nem csak az elmúlt alkalmakba nyerhetnek betekintést, de Somogyi-Rohonczy Zsófia vezetésével megismerkedhetnek az idén májusban nyílt Walter Rózsi-villa rövid történetével és lépcsőivel is. 
 
 
Az elmúlt évben kiválasztott gyűjteményi darabok:
 

MESZ I; Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

Jókai Mór, A jövő század regénye

PIM - Kéziratanyag, V. 2882 

 

Erzsébet királyné öregbített képmása (avagy Gaál Józsefné?), fotó, papír, toll és ceruza írás 

Varga Andrea gyűjteményéből

Gödöllői Királyi Kastély

 

 Fotó: Ugry Bálint, MTA Művészeti Gyűjtemény

Kisfaludy Károly (1788-1830) jobbjának IV. (gyűrűsujj alatti) kézfejcsontja (perzsa, kézzel festett szantálfa tolltartóban).

 

A Kassák Múzeum Kiválasztott "gyűjteményi darabja":

Farkas-Kovách Réka és Tóth Zsombor közös műve inspirálta a témaválasztásunkat, mely  Rejtett dimenziók címmel fog szerepelni a november végén nyíló új időszaki kiállításunkon, mely a történeti avantgárd zenei törekvéseit mutatja be kortárs műalkotásokkal párhuzamba állítva.  Számunkra ez a hanginstalláció kapcsolódik az új zenei hangzásvilág kitágításával kísérletező korai kezdeményezésekhez is, amelyek a városi környezet és az új technikai eszközök – a távírótól a szirénákon át a kocsikerekek csattogásáig – zajaival tágította ki a zene fogalmát és a színpadi előadások terét. Ugyanakkor fontos elmondani, hogy a Lépcsőszemináriumnak vállalt célja az egyetemi és múzeumi tudás összekapcsolása, éppen ezért választottunk egy olyan művet, amely a MOME dizájnelmélet szak képzése keretében készült. Az alkotófolyamat során Hajnóczy Csaba zenekutató volt Farkas-Kovách Réka konzulense, aki hangökológiai kutatásai mellett a Kontroll Csoport zenekar tagjaként lehet ismerős az idősebb generációnak.

 

irodalom, Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy
2022-10-26 11:00
fénykép, kiállítás, Lépcsőszeminárium, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló, tárgy
2022-10-07 07:00
irodalom, Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy
2022-05-06 16:00