EN facebook

Lépcsőszeminárium a Gödöllői Királyi Kastélyban!

2022-10-07 07:00

Az idei Lépcsőszeminárium második őszi állomása október 14-én a Gödöllői Királyi Kastélyban várja hallgatóit. Az én Sisim - Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében című időszaki kiállításon keresztül a gyűjteménnyel, a gyűjtéssel és a kultusszal, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket a résztvevők. Az eseményen mindenki megalkothatja a saját ,,kultusztárgyát” is. 

 

A gyűjtés jelen van az életünkben, van aki az élményeket, van aki tárgyakat halmoz fel. Mi motivál valakit arra, hogy a szabadidejét és anyagi ráfordítást sem sajnálva alakítson ki gyűjteményt? Kihez és mihez kötődhet ilyen jellegű gyűjtemény? Hogyan hat a személy körül kialakult kultuszra egy-egy ilyen gyűjtemény? Vajon a múzeumi környezetben van -e helye olyan gyűjteményeknek, melyeket nem múzeumi szakemberek állítanak össze?  

 

Az én Sisim - Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében című időszaki kiállítás a fenti kérdéseket is körbejárja, emellett a bepillantást enged olyan magángyűjteményekbe, melyek jellegükből adódóan  nem kaphatnak helyet múzeumban. A magángyűjtők személyes történetei, a gyűjtés iránti motivációjuk rajzolódik ki a tárgyakon keresztül a kiállításban, ezáltal a kultuszhoz való kapcsolódásukat is megismerhetjük, mely a kiállítás egyik fő célja volt.

 

A Lépcsőszeminárium látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Regisztráció

 

Az alkalom szervezőit kérdeztük:

 

Miért vesz részt az intézményetek a Lépcsőszemináriumban, mi az elsődleges célotok a részvétellel?

 

A Gödöllői Királyi Kastély első alkalommal vesz részt a Lépcsőszemináriumban. Nagyon izgalmasnak tartjuk a kezdeményezést és szeretnénk egy kicsit nyitottabbá tenni a párbeszédet a látogatóinkkal, és a program által olyan kérdésekre is keresni a választ a gyűjtés témáján keresztül, hogy mitől tud a mai emberhez is szólni egy alapvetően történeti témákkal foglalkozó múzeum. Az idei év témájához kifejezetten tudtunk kapcsolódni az ősszel nyílt időszaki kiállításunkkal. 

 

Mi a kiválasztott tárgyatok?

 

Fotó: Erzsébet királyné öregbített képmása (avagy Gaál Józsefné?), fotó, papír, toll és ceruza írás 

Varga Andrea gyűjteményéből

 

Miért ezt a tárgyat választottátok erre az alkalomra?

 

Első pillantásra egy női portrét ábrázoló fekete-fehér fotót látunk, aki hasonlít Erzsébet királynéra. A fotó egy manipulált fotó, melyen egy öregített Erzsébet királyné ábrázolás jelenik meg. A képkivágás ovális, a hátoldalán több felirat is látszik: Gaál Józsefné - Renner Etelka, Varga Andrea 

A kép története nagyon izgalmas, korábban azt hitték róla, akiknek a tulajdonában volt, hogy egy családtagot (Gaál Józsefné - Renner Etelka felirat) ábrázol, majd Varga Andrea műgyűjtő ajándékba megkapta a képet egy barátnőjétől. Varga Andrea tulajdonában derült ki, hogy a képen Erzsébet királyné öregített arcmása szerepel, amely egyébként nagyon hasonlít a nagymamára. A fénykép megbecsült tárgya a gyűjtőnek. Története arról is mesél, hogy hogyan változik a kultusz, vannak időszakok, mikor egy-egy történelmi személyiség kevésbé lesz népszerű, így akár ,,családtaggá” is válhat. Egy-egy családi kép, vagy kultusztárgy is mennyi rétegnyi személyes történetet és történelmet hordozhat magában. 

 

Kiknek ajánljátok leginkább az általatok szervezett alkalmat?

 

Az alkalmat jó szívvel ajánljuk azoknak, akik szeretnek gyűjteni, vagy kíváncsiak mások gyűjteményeire. A programon részt vesz Borovi Dániel művészettörténész meghívott előadóként, Varga Andrea az egyik magángyűjtő, aki az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának a könyvtárvezetője, Kovács Éva muzeológus, aki a kiállítás egyik kurátora, valamint Demeter-Guba Erzsébet múzeumpedagógus moderátorként. Velük közösen járjuk be a kiállítást, miközben a kultuszról, a gyűjtésről esik szó a kiállított tárgyakhoz is kapcsolódóan. 

 

A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022 keretében is meghirdetésre kerül. 

Az esemény időpontja és helyszíne: 2022.10.14. 17:00, Gödöllői Királyi Kastély

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Regisztráció

 

 

 

képzőművészet, kiállítás, Lépcsőszeminárium, muzeológia, múzeumtörténet, programajánló
2022-09-30 10:00