EN facebook

Beporzók Napja a Kazinczy Ferenc Múzeumban - Páratlan összefogás a méhekért

BEPORZÓK NAPJA

2020-03-05 14:00

A sátoraljaújhelyi PIM- Kazinczy Ferenc Múzeum is csatlakozott a múzeumi szakmának ahhoz a kezdeményezéséhez, amely egy olyan ökológiai katasztrófára hívja fel a figyelmet, amelyet a növények beporzásában fontos szerepet játszó ízeltlábúak – például a méhek – pusztulása idézhet elő. Március 10-én negyven másik múzeummal közösen megrendezzük a Beporzók napját, amelyet a természettudományok területén dolgozó két szakember, Györfy Borbála és Vásárhelyi Tamás hívott életre.


Bár rendezvényünk főszereplője az egyik legismertebb és – mesehős volta miatt is – legkedveltebb beporzást végző rovar, a méh, azért ezen az alkalmon felhívjuk a figyelmet a többi, hozzá hasonlóan hasznos munkát végző apró élőlény szerepére is.

 

A múzeum több mint százezer darabos természettudományi gyűjteményére alapozva szeretnénk felhívni a figyelmet mindarra a sok rovarra és bogárra, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a környezetvédelmet szolgálva biodízellel tankoljuk meg az autónkat, vagy legyen az asztalunkon gyümölcs és uzsonnás dobozunkban csokoládét. Nemcsak ezekhez hasonló ízélmények és gyakorlatias dolgok tűnnének el az emberek életéből, ha nem óvjuk ezeket az élőlényeket! Számos területen változtatná meg a világot a beporzók számának drasztikus csökkenése, amelyet a nemzetközi tudományos közlemények már globális szinten elő is vetítenek.

 

Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. Globálisan pedig évi 46 000 milliárd forintra becsülték a beporzók által a Földön elvégzett éves munkát. A feladat óriási, a munkás azonban egyre kevesebb! A kutatók lehetségesnek tartják, hogy a következő évtizedekben a rovarok fajszáma 40%-kal csökken.

 

A március 10-i országos rendezvénysorozat a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Valamennyi csatlakozó múzeum, így a Kazinczy Ferenc Múzeum is vállalta, hogy segít megértetni a vegyszerhasználat (elsősorban rovarölőszerek és műtrágyák), a klímaváltozás, az intenzív mezőgazdaság és a városiasodás miatt lecsökkenő élőhelyek beporzókra gyakorolt negatív hatását; illetve az így elinduló spirált, amely begyűrűzik az élővilág, így az ember mindennapjaiba is.
A sátoraljaújhelyi múzeum programjai összebarátkoztatják a látogatókat ezekkel a rovarokkal, hangsúlyozva szerepüket. Mese, kézműves foglalkozás, valamint természettudós és méhész interaktív előadása hozza közelebb a látogatókhoz a beporzók világát.

 

 

Részletes program:

 

9.00: A Méhkirálynő címmel a Rongykutya Papírszínház előadása (Dankó Alíz)

 

10.00: A méhecske és a pillangó - mese és kreatív foglalkozás (Gécziné Nagy Mária múzeumpedagógus)

 

11.00: Termésfelelősök - előadás a beporzást végző rovarokról (Hegyessy Gábor biológus)

 

15.00: “Beporzó-klub” - A beporzás fontossága egy méhész szemével (Tepliczky Balázs)

 

 

Kísérőprogramként a résztvevők megtekinthetik beporzó rovarok és virágpor mikroszkopikus képét. Az érdeklődő korosztályokat színező és kreatív elemek is várják.

 

Beporzók napja, programajánló, természet
2020-03-01 21:00
Beporzók napja, könyvbemutató, látogató, programajánló, természet
2020-03-04 07:00
Beporzók napja, látogató, programajánló, természet
2020-03-02 07:00