EN facebook

Barangoló a Magyar Nemzeti Galériában

INTERAKTÍV GUIDE

2017-08-09 14:00

 

A foglalkoztató- és színezőkönyv, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményén keresztül ismerteti meg a gyerekekkel a fő művészettörténeti korszakokat és néhány híres magyar műtárgyat is. A szerző célja, hogy a múzeumi tárgyak és a művészet közelebb kerüljön a gyerekekhez, mindennapjaik részévé váljon. A kicsik színezhetnek minden oldalon, a nagyobbak már konkrét feladatokat oldhatnak meg, de a kreatív felnőttek is biztosan örömet lelnek majd a könyvben.

 

 

A könyvet Varga Viola művészettörténész írta, aki a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria külsős múzeumpedagógusaként régi álmát valósította meg ezzel az interaktív, művészetről szóló gyerekkönyv megírásával. A kiadványt Nemes Anita illusztrálta, aki a Mome Tipo-n végzett, mint tervezőgrafikus, tipográfus. Illusztrátorként később, a Budapestről készült grafikáival mutatkozott be. Gyerekként nagy kedvence volt a Magyar Nemzeti Galéria, így a feladat számára is örömet okozott.

 

A kora középkori mitologikus lényektől kezdve, a késő gótikus szárnyasoltárokon, a reneszánsz, barokk, 19. századi és modern művészeten át ismerhetik meg a gyerekek a magyar képzőművészetet. Természetesen a Galéria népszerű festői sem hiányozhatnak: Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József, Berény Róbert, Tihanyi Lajos, Bortnyik Sándor és a modern festő Gyarmathy Tihamér is szerepel a füzetben.

 

 

Az oldalpárokon megjelenik az adott korszak vagy festő egy-egy műtárgyon keresztül, majd ehhez kapcsolódnak a rajzos feladatok. A színezőkönyv a Galéria épületén belül is jól használható, hiszen így a feladatokat közvetlenül az eredeti műtárgyak előtt oldhatják meg, de az otthon kiszínezett és megrajzolt részeket is érdemes élőben megnézni.

Bízunk benne, hogy a család minden tagjának, kicsiknek és nagyoknak is sok örömöt szerez majd a könyv olvasása és a játékos feladatok megoldása.

A Barangoló angol és magyar nyelven jelent meg külön kötetben.

 

 

 

Nemes Anita és Varga Viola:

Barangoló a Magyar Nemzeti Galériában

48 oldalas színes, 
puha borítós könyv, 
21,5×25 cm

 

helytörténet, kiállítás, közlekedés, látogató, múzeumpedagógia, történelem
2017-08-08 10:45
digitalizáció, helytörténet, látogató, múzeumpedagógia
2017-08-07 14:00
képzés, látogató, szervezet, téma
2017-08-06 23:46