EN facebook

Az Örök Fiatalság Balladája - The Ballad of Eternal Youth

KIÁLLÍTÁS

2024-08-19 07:00

„A fiataloknak a hétköznapokból történő kiszakadásának a szándéka, a csókolózás, a szerelembe esés, a szórakozás

Mind-mind határoktól, politikai rezsimektől, és érától független, egyetemes vágyak.”

Martin Wanda és Martin Gábor közös kiállítása augusztus 19-ig tekinthető meg a Mai Manó Házban.


A fiatalságot, a fiatalok mindennapi és nem mindennapi életét, a hatalmas pörgést, a lázadás felszabadító energiáit fotográfiákon keresztül megmutatni izgalmas koncepció, pláne, ha a képeket sok-sok év és rengeteg kilométer választja el egymástól.

 

Fotó: Biró Dávid

 

Nem gyakori, hogy apa és lánya közös kiállítást szervez, azonban Martin Gábor 70-es évekbeli fotográfiái tökéletesen rájátszanak Martin Wanda 2010-es években készült képeire annak ellenére, hogy sem a hely, valamint az idő sem azonos. Ahogy végigtekintünk a képeken sokszor nehéz különbséget tenni aközött, hogy melyik fotó készült az 1970-es években Békéscsabán és melyik a 2010-es években Londonban.


Amellett, hogy a divat, a bulik, a kapcsolódás, a kikapcsolódás, valamint a világtól való elszakadás vágya is hasonló, a kiállításon megjelenő fotósorozatokat 35 mm-es fekete-fehér filmre fényképezték mindketten, ezért is lehet olykor komplikált megfejteni melyik kép pontosan melyik században készült.

 

Fotó: Biró Dávid

 

Martin Gábor Magyarországon, a szocialista időszakban dolgozott Békéscsabán. Lánya, Wanda Kelet-London bulijaiban találta meg az ihletet.


A mai sajtó már messze nem olyan korlátozó, mint a szocializmus idején volt, így szinte bármilyen fotó megjelenhet. A szigorú cenzúra miatt nem lehetett megjeleníteni olyan képeket, amiket ezen a kiállításon látunk. Ezért Martin Gábor ezen fotóit egyik kiállításán vagy a sajtóban sem láthatta a közönség, hiszen egy kis szerelmeskedés vagy csók a képeken nem volt megengedett.


Négy szobában vannak installálva a képek, azon rendezői elv alapján, hogy az első térben az éjszakai élet képei, pillanatai jelennek meg. A következő két szobában a strand, valamint a zenei fesztivál momentumai köszönnek vissza a falakról. Az utolsó tér a szerelemé. A nyugalmat az is tükrözi, hogy ebben a szobában nem szól a zene még az első kiállítói térben megállás nélkül megy a rock.

 

Fotó: Biró Dávid


Ebben az intim világban a hangsúly a kapcsolatokon, az érintkezésen, a csókon és a szerelmen van. A kiállítás megmutatja, hogy a fiatalok a bulik, a szórakozás és a zene révén találnak egymásra, és az utolsó szobában ez a kapcsolódás teljesen kicsúcsosodik.


Ami örökérvényűvé teszi a képeket és egy újabb kapcsolódási pontot jelent, az a lázadás. De a lázadás az nem csak egy bizonyos időszakot jellemez, a kiállítás azt is bemutatja, hogy generációkon átível.


Augusztus 19-én, hétfőn ingyenes a belépés a Mai Manó Házba a fotográfia világnapja alkalmából, valamint 18.00 órától Legát Tibor vezeti körbe a látogatókat a kiállításon.


Kurátor: Baki Péter

fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, téma
2024-03-25 19:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2024-02-17 07:00