EN facebook

Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) - Nyár végéig vár a Szépművészeti Múzeum nagyszábású tárlata!

KIÁLLÍTÁS

2024-04-06 07:00

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit első alkalommal mutatja be átfogó módon a Szépművészeti Múzeum április elején nyílt kiállítása. A Virginia Museum of Fine Arts-szal együttműködésben megvalósuló, nagyszabású, több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit bemutató tárlat a rendkívül gazdag amerikai-magyar fotográfiai örökség bemutatását tűzte ki célul, egymás mellé téve világhírű és itthon kevésbé ismert alkotók munkáit. A tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósult meg.

 

A kiállítás a történészek által rövid 20. századnak nevezett, az első világháború kezdetétől a Szovjetunió összeomlásának kezdetéig tartó időszakban Amerikában otthont találó magyar fotóművészek munkásságából ad átfogó válogatást. A több mint 170 művet felvonultató tárlaton 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül, s ha nem is valamennyien lettekvilághírű fotóművészek, az általuk választott fotográfiai műfajban lényeges szerepük volt új hazájukban. A kiállított művek nagy részét, mintegy 120 fotográfiát, 17 amerikai gyűjtemény, köztük a Virginia Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago, a The Getty (Los Angeles) vagy a National Gallery of Art (Washington) kölcsönte a kiállításra.

 

A magyar emigránsok rendkívül nagy hatással voltak a 20. század fotóművészetére, elég csak Robert Capára gondolnunk, de André Kertész, Kepes György és Moholy-Nagy is hasonló jelentőséggel bírt: számos kiemelkedő fotográfus munkásságára hatottak közvetve vagy közvetlenül, többek között Henri Cartier-Bressonra, Richard Avedonra, Aaron Siskindre, Harry Callahanre és Ray K. Metzkerre. A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mélyen gyökerezik számos magyar származású amerikai fotográfus munkásságában, az alkotók esztétikai és technikai megközelítésében; a 20. századi fotográfiára gyakorolt erőteljes hatásuk vitathatatlan.

 

Kepes György / György Kepes (1906–2001)

Céltábla és kúp 1939 körül

Zselatinos ezüst nagyítás, 28,3 × 35 cm

Virginia Museum of Fine Arts

 

Az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatok és az Amerikába vándorolt magyar származású fotográfusok hatásával eddig csupán néhány kiadvány foglalkozott. André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa ugyan világhírű alkotók, azonban az eddig kevésbé ismert fotóművészek munkáinak kiállításával az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatok bemutatása mérföldkőhöz érkezett. Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója három évtizede tanulmányozza az amerikai-magyar fotográfiai kapcsolatokat, amely kutatás eredményei először a most nyíló budapesti kiállításon mutatkoznak be.

 

Diénes Andor / André De Dienes (1913–1985)

Marilyn Monroe 1949

Zselatinos ezüst nagyítás, 24,1 × 29,1 cm

Virginia Museum of Fine Arts

 

Munkácsi Márton / Martin Munkácsi (1896–1963)

Katharine Hepburn 1939

Zselatinos ezüst nagyítás, 34 × 27 cm

Virginia Museum of Fine Arts

 

Ha nagy fotográfussá kívánsz válni, „nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni” – mondta a 20. század egyik legismertebb amerikai magyar fotográfusa, Robert Capa. Az Amerikába kivándorolt tehetséges és elismert magyar fotográfusok száma önmagában is figyelemre méltó, 1937-ben a Coronet fotográfiai magazin pedig kijelentette: „A legjobb fotográfusok, úgy tűnik, mind Magyarországon születnek.”

 


Munkácsi Márton / Martin Munkácsi (1896–1963)

A Tanganyika partján    1931 / 1994

Zselatinos ezüst nagyítás 60 x 50 cm

Magyar Fotográfiai Múzeum

 

Somogyi Kornél / Cornel Somogy (1910–2001)

Cím nélkül (Utcai jelenet) 1936

Zselatinos ezüst nagyítás, 3,6 × 2,5 cm

Virginia Museum of Fine Arts

 

A kiállítás nyolc szekcióra bontva mutatja be a magyar származású alkotók hatását az amerikai fotográfiára: a magyarországi kezdetektől Berlinen és Párizson át egészen a New Yorkban, Chicagóban és Hollywoodban dolgozó fotóművészekig. Nem csupán régiókra bontva tárja a nézők elé ezt a nagyszabású örökséget, hanem a fotóriport és a divatfotográfia műfaján keresztül is. Az amerikai és a magyar szervezők által válogatott műtárgyanyagot magyar köz- és magángyűjtemények felvételei (köztük Barna Anna, Kondor László, Lőrinczy György, Moholy-Nagy László vagy Nicolas Muray munkái) egészítik ki, amelyek tovább színesítik a kiállításra kerülő anyagot.

 

Lőrinczy György / György Lőrinczy (1935–1981)

Wall Street, New York 1977–1978

 Zselatinos ezüst nagyítás, 24,8 × 20,3 cm

 Virginia Museum of Fine Arts

 

A magyar fotográfusok hatását az egyetemes fotóművészetre már több kiállítás is bemutatta, például az 1987-ben megrendezett The Hungarian Connection az angliai National Museum of Photography, Film, and Television épületében, illetve 1995-ben New York-i Howard Greenberg Gallery, ahol negyvenkilenc magyar és magyar-amerikai fotográfust láthattak a The Hungarian Circle című tárlatán. Legutóbb, a 2011-ben a londoni Royal Academy of Arts Eyewitness című kiállításán voltak láthatók a nemzetközileg ismert magyar fotóművészek munkái.

 

 

A kiállítás kurátora Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

 

 

A Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című tárlat 2024. augusztus 25-ig látogatható.

 

A kiállítás a Virginia Museum of Fine Arts-szal együttműködésben, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg.

 

 

Borítókép:

Cornell Capa (Friedman Kornél) (1918–2008)

John F. Kennedy országos kampánykörútja közben (részlet), 1960,

későbbi nyomat Zselatinos ezüst nagyítás, 22,7 × 33,2 cm

Virginia Museum of Fine Arts

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2024-02-29 19:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató
2024-02-19 19:00
gyűjtemény, képzőművészet, magazin, műhely, téma
2024-04-04 13:00