EN facebook

André Kertész 130 - Elsőként Esztergomban nyílt tárlat a világhírű fotóművészről

KIÁLLÍTÁS

2024-03-25 19:00

A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából rendezendő három részes kiállítás-sorozatának első tárlata az esztergomi Balassa Múzeumban nyílt meg. A sorozat a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből mutat be válogatást. Sosem látott képeket láthatnak az érdeklődők egymást követő három helyszínen: Esztergom mellett Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban.

 

Az André Kertész Esztergomban! című tárlaton 28 eredeti vintázskópia mellett két vetítés mutatja be André Kertész munkásságát. A Kertész negatívjait őrző francia archívumnak köszönhetően a tárlat látványos installációval ismerteti az egyik legismertebb esztergomi kép, a Víz alatt úszó születésének előzményeit. A kiállításból kiderül, például, kik azok az esztergomi versenyúszók, akiket Kertész fényképezett és ki volt az a lány, akinek első szerelme a majdani fotóművész lehetett.

 

A megnyitón André Kertész munkásságát méltatva és esztergomi kötődését bemutatva Demeter Szilárd, az MNM főigazgatója és Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt, a tárlatot Erős Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg.


Az MNM tájékoztatója szerint André Kertész 1925-ös párizsi emigrációja után többször is hazatért, több kiállítása is nyílt Magyarországon, szívesen idézte fel ifjúkori emlékeit, és a nem sokkal halála előtt ajándékozott magyarországi fényképeiből Szigetbecsén a nevét viselő emlékmúzeum is létrejött.

 

Fisli Éva történész-muzeológus emlékeztetett, hogy 2021-ben az André Kertész fotógyűjteményének adásvételi szerződése 1163 képről szólt, amelynek döntő része 1925 előtt készült és 943 darab kontaktkópiát, 59 darab nagyobb méretű vintázst, 151 darab polaroidfotót, 9 személyes képet és egy kollázst tartalmaz.

 

A vásárlást követően a Nemzeti Múzeumban elvégeztük a fotográfiák állapotfelmérését és nyilvántartásba vételét. 2024-ben érkezett el az idő, hogy a világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a nagyközönségnek is bemutassuk az analóg fotográfia mesterének sosem látott képeit - hangsúlyozta.

 


Az MNM első két kiállítása korai vintázskópiákat mutat be. Az igen különleges és értékes apró képekből néhány már szerepelt korábban a közönség előtt, mindeddig azonban nem tárult fel Kertész korai magyarországi éveinek gazdagsága. Az eredetiben is megcsodálható korai kópiákat kortárs nagyítások és vetítések teszik többféleképpen élvezhetővé.

 

Kiállítássorozatunk a fiatal André Kertész nyomába szegődik, amikor először Esztergomban és környékén készített, soha nem látott fotóiból válogatunk - fűzte hozzá a muzeológus.


Az André Kertész Esztergomban! című kiállítás június 23-ig látogatható.

 

Június 22. és szeptember 22. között Budapesten, Kertész/Kópiák címmel lesz látható válogatás a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeiből a Nemzeti Múzeumban. A sorozat a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban zárul, ahol július 2-től az idős Kertész polaroidjait állítják ki.

fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, téma
2024-03-12 19:00
Egyetemisták a múzeumról, emlékezet, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató
2024-02-19 19:00
kiállítás
2019-06-28 09:00