EN facebook

Az év múzeuma és Az év kiállítása 2020 díj esélyese: Duna Múzeum

ÉM 2020 és ÉK 2020

2020-10-05 07:00

Múzeumi ReStart megnyitó ünnepségen, 2020. október 9-én adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjat. Az év múzeuma díjat idén két kategóriában adja ki a Pulszky Társaság. Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. A „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhetnek, a „kis múzeumok” versenyében a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepelnek. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította Az év kiállítása díjat, amely a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. A díjat a zsűri két kategóriában - 2 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások - ítéli oda. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő díjátadót a pandémia miatt csak online követhetjük, azonban ne hagyjuk ki az izgalmasnak ígérkező rendezvényt, hiszen az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket.

 

A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő díjátadót a pandémia miatt csak online követhetjük, azonban ne hagyjuk ki az izgalmasnak ígérkező rendezvényt, hiszen az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket.

 

Szurkoljunk mindkét versenyben az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumnak!

 

 

Az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum az elmúlt három esztendő folyamán jelentős átalakuláson ment keresztül. Ennek legfőbb eleme a teljes mértékben átépített állandó kiállítás, de számos más területen is történt előrelépés. A múzeum 18. századi épülete 2018-19 folyamán megújult, felújításra került az utcai és az udvari homlokzat, ezzel egy időben az intézmény belső udvarának burkolata is részleges cserén esett át. E mellett a múzeum műemléki védettségű kerítése is felújításra került.

 

 

A látogatói terek komfortjának javítását egy nagy hatékonyságú klímarendszerrel sikerült megoldani, ezzel összefüggésben az épület elektromos hálózata is megújult. A mozgáskorlátozottak könnyebb mozgását lehetővé tevő akadálymentesített feljáró kialakítása jelenleg van folyamatban. Az épület belső tereiben végrehajtott átalakítások közül a legjelentősebbnek az új állandó kiállítás megalkotása bizonyult: korszerű, több korosztálynak szóló, korunk környezeti problémáira is reflektáló tárlat fogadja a múzeum látogatóit. Jól illeszkedik ehhez az új múzeumpedagógiai kínálat is, amelyen évente mintegy 10 ezer fiatal vesz részt.

 

 

Az új kiállítás: Vízeum

 

Az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum közel fél évszázados története során 2019 októberében nyitotta meg harmadik állandó kiállítását Vízeum címmel. Az új kiállítás hagyományos és modern technikákat ötvözve mutatja be a víz életünkben betöltött szerepét, számtalan felhasználási módját. Megjelenik benne a vízgazdálkodás múltja, jelene, a víz erejének felhasználása, a folyók szabályozása, de nem marad ki a hajózás, fürdőzés, az ásvány- és gyógyvizek, a szódavíz, sőt, a Balaton sem.

 

 

A tárlat reflektál napjaink legfontosabb környezeti problémájára, az éghajlatváltozásra is, a legújabb kutatási eredmények közlésével mutatja be a víz és a klímaváltozás közötti összefüggéseket.

A lebontott állandó kiállítás egyik kedvenc eleme, a hatalmas vízgép is megújult, fényekkel, narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle múltbéli hasznosítását. Ugyancsak felújításra került az elsősorban gyerekeknek szánt vizes játszószoba.

 

 

Külön fejezetet kapott az árvíz, belvíz, folyószabályozás és az öntözés – a szakmai ismeretek jobb megértését könnyen érthető, érdekes animációk, filmek, képek segítik.

 

Igazi különlegesség az úszással foglalkozó egység, ami az őskortól napjainkig mutatja be az úszásnemek, az úszósport kialakulását. A térkialakítás is egyedi, úszómedencében érezheti magát a látogató, miközben vidám, játékos formában szerezhet ismereteket.

 

 

Levezetésként hangulatos pihenőhely – ún. Merengő – várja a látogatókat, ahol a terem két oldalfalán és a mennyezeten elhelyezett kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

 

A múzeum története

 

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta – az 1987-ben megalakult Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium által létrehozott Környezetgazdálkodási Intézet fenntartásába kerülve – viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet, gyűjtőköre is kibővült. A múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez.

 

 

A gyűjtemény első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg "A Duna és a magyar vízgazdálkodás története" címmel Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében. 1998-ban az épület restaurálása miatt a tárlatot lebontották. A megújult belső terekbe tervezett, innovatív új állandó kiállítás "Víz-idő" címmel 2001 októberétől fogadta a látogatókat.

 

Az Év Múzeuma (2001) és a Családbarát Múzeum (2005) díjak mellett a múzeum 2003-ban elnyerte az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum) különdíját is. Az óvodás és iskolás csoportok számára változatos múzeumpedagógiai programokat kínáló intézményben 2010-ben európai uniós támogatással új foglalkoztató helyiséget alakítottak ki, 2014-ben pedig megnyílt új állandó kiállítási egysége, a látványraktár. A 2001-ben megnyílt állandó tárlat közel két évtizeden keresztül szolgálta a látogatókat, 2018-ban azonban lebontásra került, hogy a következő évben átadja helyét a már említett Vízeum című állandó kiállításnak.

 

 

Egy különleges tárgy: csepegtető kő

 

A múzeum gyűjteményének egyik különleges darabja egy kőből készített vízszűrő vagy más néven csepegtető kő. A múzeum gyűjteményének e darabja az egyik legépebben megmaradt ilyen típusú tárgy hazánkban. Eredetileg az Apostag nevezetű lakóhajó berendezési tárgya volt, 1978-ban került ajándékozás útján az akkoriban első állandó kiállítására készülő Vízügyi Múzeumba. A mészkőből faragott szűrőkövet egy szekrényben helyezték el, az aljába faszenet, erre kavicsokat tettek, a kövek által a szűrő alján tartott faszén a tisztításon kívül valamelyest fertőtlenítette is a vizet.

 

 

Hajóinkon az 1960-as évekig használták a csepegtetőkövet, rendszerint este töltötték fel a folyó vizével, reggelre lecsöpögött, reggel aztán újra feltöltötték, hogy estére is legyen ivásra, főzésre alkalmas víz. Időnként kikaparták vagy kefével alaposan kimosták, hogy a lerakódásokat, iszapot eltávolítsák belőle. Így 5-10 évet lehetett használni egy-egy követ. Ez a fajta szűrés azonban a vegyszerek és baktériumok ellen nem volt elegendő, ezért a 20. század második felében megszüntették a használatát. Néhányuk aztán virágládaként, néhány szerencsésebb példány pedig – miként a Duna Múzeum darabja is – műtárgyként folytatta pályafutását.

Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-25 07:00
Az év kiállítása, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság
2020-06-25 07:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság
2020-09-29 20:00