EN facebook

AZ ÉV MÚZEUMA 2021 – Ők az idei jelöltek!

AZ ÉV MÚZEUMA 2021

2021-05-06 07:00

A Pulszky Társaság által 1996-ban alapított, és minden évben kiosztásra kerülő Az Év Múzeuma elismerés megújult formában várta az ország legkiemelkedőbb múzeumainak pályázatát. A díjazásra javasolt muzeális intézmények jelölés, illetve jelentkezés alapján jutottak a megmérettetés első fordulójába.

 

A felhívás itt olvasható.

 

A 2021. március 31-én zárult pályázatra benyújtott dokumentumok első körös megismerése után a díj kilenc tagú bíráló bizottsága (A bizottság tagjai: Bereczki Ibolya, Csorba Csilla, Heilauf Zsuzsanna, Kemecsi Lajos, Kónya Béla, Mészáros Balázs, Ringer István, Végh Katalin és Vicze Magdolna) április 21-én tartotta meg az első ülését, amelyiken döntés született arról, hogy melyik intézmények kerülhettek a második fordulóba, vagyis, hogy mely múzeumok viselhetik idén ’Az Év Múzeuma 2021 díj jelöltje’ címet.

 


A kis múzeumok kategóriájában a bizottság döntése szerint hat intézmény került a második fordulóba:

 

1. A BTM Kiscelli Múzeum a munkatársak innovatív gondolkodásmódja, a megújulási képességük és a járványra adott reakciójuk miatt juthatott a második kör intézményei közé.

 

2. A Hajdúszoboszlói Fazekasházat az általuk szervezett nagy számú és kiváló múzeumpedagógiai foglalkozások és programok miatt jelölték a díjra.

 

3. A húsz éves jubileumát ünneplő zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény hagyománytisztelő és identitástudatot erősítő üzenetével képviseli magát a jelöltek körében.

 

4. A PIM Kassák Múzeum hatékony ismeretátadási stratégiájával és magas minőségű múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai programjaival érdemelte ki a jelöltségét.

 

5. A PIM Kazinczy Múzeum a járvány alatt mutatott rugalmasságából és a kiváló tudományos munkájából adódóan a második kör jelöltjei között szerepelhet.

 

6. A nagykanizsai Thúry György Múzeumot a múzeumi anyaguk kiemelkedő közreadásáért és a társadalmi felelősségvállalásuk okán tartotta a bizottság a jelöltségre méltónak.


A nagy múzeumok kategóriájában a bizottság döntése szerint három intézmény került a második fordulóba:


1. A BTM Vármúzeuma, társintézményével együtt főként a változatos programok és a kollégák járványra adott reakciója miatt juthatott a második kör intézményei közé.

 

2. A debreceni Déri Múzeum a tudományos sikerei, állandó megújulása és sokrétű gyűjteményezési stratégiája miatt egyetlen vidéki múzeumként vehet rész a pályázaton.

 

3. A Magyar Nemzeti Múzeum online jelenléte, az oktatást segítő tartalmaik és tudományos sikereik miatt a díj jelöltjévé léphetett elő.

 


A bíráló bizottság tagjai május hónap folyamán személyesen is ellátogatnak a jelölt múzeumokba, majd várhatóan június elején kerül sor a bizottság döntő ülésére. Gratulálunk a jelölt múzeumoknak, és a megmérettetés következő részéhez további sok sikert kívánva, egy emberként várjuk a pályázat legizgalmasabb szakaszát, majd a döntést,hogy vajon idén melyik két múzeum viselheti Az Év Múzeuma 2021 címet.

 

Bíztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a hamarosan lazuló korlátozások adta lehetőségüket kihasználva látogassanak el valamennyi jelölt múzeumba, ezzel is támogatva az újranyitó intézményeket.

 

 

Írta: Kalló Regina

Az év kiállítása, Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-09 10:30
díj, muzeológia, műhely, Pulszky Társaság
2020-09-10 07:00
díj, felhívás, pályázat, Pulszky Társaság
2020-12-15 14:00