EN facebook

Az ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 díj jelöltjei

ELISMERÉS

2021-08-25 17:00

Már hírt adtunk arról, hogy a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület felhívására korábban beérkezett pályázatok közül melyeket tartott AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 díj jelöltje minősítésre érdemesnek a pályázat zsűrije. A jelentkezési határidő lejárt, így most már a teljes mezőnyből lehetett jelölteket választani. Idén először három kategóriában lehetett pályázni, és mindháromban jelentkeztek is múzeumok.

 

A 2021. augusztus 11-én online megtartott ülésén egy kiállítást a zsűri nem fogadott be, mert egy múzeumnak második pályázata volt, így összesen 19 pályázat erős mezőnyéből választott ki 11 jelöltet.

 


Jelöltek a 4 millió forint bekerülési költség alatti kategóriában

Jelölt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című kiállítása, amely egyetlen vagonban, hiteles környezetet teremtve, élményszerű elemeket is beépítve, autentikus tárgyakkal mutatja be százezrek mostoha sorsát.

 

Vagonbelső

 

A zsűri korábbi döntése alapján jelölt az Evangélikus Országos Múzeum Pulszky Ferencz ajándoka című kiállítása.

 

 

Jelöltek a 4 millió forint bekerülési költség feletti kategóriában

 

A Bodrogközi Múzeumporta Múltkor Háza című állandó kiállítása egy évek óta zajló tudatos és látványos „építkezés” eredményeképpen állít emléket a vidék életét meghatározó időszaknak. A kiállítás a helyi közösség bevonásával készült, három nyelven megjelent vezetője pedig tágabb közönség felé nyújt kezet.

 

A Borsi Rákóczi Kastélyközpont Rákóczi három születése című állandó kiállítása látványos, 3 milliárdos műemléki felújítás után született meg a Sátoraljaújhelytől néhány kilométerre, ma Szlovákia területén lévő várban. A kor és a reneszánsz gyökerű épület történetének bemutatásával ad hátteret Rákóczi életét, három„születését” (a gyermek, a szabadságharcos és a legenda) boncoló gondolatoknak. Mai élménnyel sem adós: a bécsújhelyi szökést szabadulószobával mutatják be.

 

Csikóévek… itt született Rákóczi

 

A Budapesti Történeti Múzeum Aqunicumi Múzeumának Zseniális találmányok – Innovatív ötletek című időszaki kiállítása nagy meglepetésekkel szolgál annak, aki a technikával összeköthető istenekre kíváncsi, vagy a mindennapjainkban is használatos eszközök ókori eredetét felfedezi az egyszerűen, közérthetően kommunikáló, gyermeknek és felnőttnek egyaránt élvezhető tárlaton.

 

A bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó kiállítása Magyarország talán legkisebb régészeti (és bányászati) kiállítása, mely a legnagyobb hazai régészeti feltárás, a bükkábrányi lignitbánya kapcsán jött létre. A projekt nagy értéke, hogy a hatezer éves történeteket a falu mai lakosainak történeteivel is össze tudták kapcsolni, a helyi közösséget egészen megkapó módon bevonva.

 

A Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság közös komplex projektje eredményeként, az utóbbi épületegyüttesében megnyílt Láthatatlan spektrumok című, merész időszaki kiállítása. Az egyházi gyűjteményben fellelt, érdemes tárgyakat azok kutatása után művészek vették „kézbe” és alkották meg saját szubjektív olvasatukat, majd műalkotásaikat. A kortárs művészeti alkotások térbe helyezése ismét együttműködésen alapult.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című időszaki kiállítása a közismert és népszerű könyv történetén keresztül mutatja be a Magyarország számára oly tragikus, egy évszázaddal ezelőtti eseményt, egyben magának az írónak személyes történetét is, egészen eredeti megoldást alkalmazva. („Lehet nehéz írott szöveget megjeleníteni, de nem a PIM-nek” – hangzott el a zsűri ülésén.)

 

Vetítés minden falon

 

A zsűri korábbi döntése alapján jelöltek:
a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című időszaki kiállítása,
a Soproni Múzeum Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című állandó kiállítása,
a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Lélek a vizek felett. Múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban kiállítása.

 

 

Jelölt a virtuális kiállítás kategóriában

 

A Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló - A szőlőművelés öröksége című virtuális kiállítása nagyon gazdag élményt kínál annak, aki kiváncsian vagy ráérősen barangolni kezd oldalain. Változatos eszközei között tárgyak és dokumentumok bemutatása, archív kisfilmek és animációk, népdalok, játékok egyaránt szerepelnek. Lassan, szinesen kibontakozik a több évszázados szőlő- és bortermelés története, messze a közhelyeken túl is.

 


Az ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 elismerések átadására várhatóan ez év októberében, a Múzeumok Őszi fesztiválja keretében a Pulszky Társaság által szervezett, a múzeumi kiállítások új irányaival foglalkozó országos konferencián kerül sor. Addig is invitáljuk olvasóinkat a jelölt múzeumok még látogatható kiállításainak megtekintésére!

 

 

Borítóképen:

a Bodrogközi Múzeumporta kiállítása: Egy tárgyakban szegényebb sarok

Az év kiállítása, műhely, pályázat, Pulszky Társaság, téma
2021-07-06 16:00
Az év kiállítása, Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-09 10:30
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2021-06-26 11:30