EN facebook

Az év kiállítása 2020 díj esélyese: Körösvidéki Múzeum „Ím, megtaláltam magamat!” Ady Endre és Nagyvárad

2020-10-03 20:00

Múzeumi ReStart megnyitó ünnepségen, 2020. október 9-én adják át Az év kiállítása díjat. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította az évente adományozott díjat, amely a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. A díjat a zsűri két kategóriában - 2 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások - ítéli oda. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő díjátadót a pandémia miatt csak online követhetjük, azonban ne hagyjuk ki az izgalmasnak ígérkező rendezvényt, hiszen az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket. Szurkoljunk a 2 millió forintnál nagyobb költségvetésből készült kiállítások kategóriájában a Körösvidéki Múzeum „Ím, megtaláltam magamat!” Ady Endre és Nagyvárad című kiállításának!

 

Ady Endre Emlékmúzeum

 

Nagyváradon 1955-ben nyitotta meg ajtaját az Ady Endre Emlékmúzeum abban a Müllerájnak nevezett, kedvelt épületben, ahová a költő és barátai is gyakran jártak. Az emlékmúzeum működtetésével a Körösvidéki Múzeum egy több évtizedes hagyomány folytatója, a Nagyváradon még mindig nagyon erős Ady-kultusz éltetője, így ez kisebbségben lévő magyarság számára egy fontos büszkeségpont, találkozóhely a nyelvvel, a költészettel, s az irodalomszeretőkkel.

 

Az elmúlt évtizedekben az épület rossz állapotba került, s a kiállítás is már elavult, a tárgya restaurálásra szorultak. A Bihar Megyei Tanács 2019-ben felújíttatta az épületet, s 10 évre meghosszabbította a bérleti szerződést az épület tulajdonosával, a Nagyváradi Ortodox Püspökséggel.

 

A Körösvidéki Múzeum a Bihar Megyei Tanács támogatásával mint az Ady Emlékmúzeum anyaintézménye, a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködését kérte egy új, korszerű kiállítás megvalósításához. A két intézmény között hosszú évek óta egymást segítő jó a szakmai kapcsolat alakult ki, amely már az Arany János Emlékévben is jól működött: akkor is, most is a kiváló restaurátorok dolgoztak a műtárgyak megóvásán, széppé tételén. A Körösvidéki Múzeum a közelmúltban több emlékházat újított fel, hozott létre korszerű kiállításokat.

 

 

 

A kiállításról

 

Az „Ím, megtaláltam magamat!” Ady Endre és Nagyvárad című két nyelvű tárlat 2020. február 28-án nyílt meg. A több mint 80 m²-es három osztatú térben kellett összefoglalni a városhoz sok szálon kötődő költő és Nagyvárad kapcsolatát, az őt ért pozitív hatásokat, baráti, irodalmi kapcsolati hálóját, az itt bonyolódó szerelmi szálakat, azt a folyamatot, amely során pár év leforgása alatt, 1900 elejétől 1903 őszéig a város országos hírt elért kiváló újságírót formált a helyét kereső fiatalemberből. A költőt különböző szerepekben tárják elénk a termek, így ismerkedhetünk meg az útkereső fiatalemberrel, az újságíróval, a költővel, a művészek barátjával és szerető férfi alakjával.

 

 

 

 

 

Itt talált rá a sorsfordító szerelem Brüll Adél személyében, s itt jelent meg a Még egyszer című kötete, amely bebizonyította, Adyt a költőt nem „falta fel az újságíró, a szerkesztő, publicista.” A megbízók fontos szempontja volt az interaktivitás, az infokommunikációs eszközök használatának biztosítása. A kiállításban verseket lehet hallgatni, filmet nézni, telefonon az Adyra emlékezőket megidézni, érintő képernyőn az Ady által bejárt kedvelt helyszínek és emberek után kutatni, korabeli lapokat tanulmányozni, a Versfoltozó szoftver segítségével kreatívan verseket olvasni, a költő szó- és mondatalkotását egyéni élményként átélni. A kiállítás egyaránt szól az iskolás korosztályhoz és a felnőttekhez. A tájékozódást három nyelven megjelent leporelló segíti.

 

 

 

A kiállítás megalkotói

 

A kiállítás forgatókönyvét a Petőfi Irodalmi Múzeum tiszteletbeli főmuzeológusa, E. Csorba Csilla állította össze, aki évtizedek óta foglalkozik Ady hagyatékával. A kiállítás látványtervét Kemény Gyula készítette, a kivitelezési munkák koordinátora is ő volt. Az arculatért, tipográfiáért a több díjat elnyert Széki András volt a felelős. A kiállítás interaktivitásának színvonalát nagyban emelte, hogy a médiadizájner Samu Bence, valamint Badak Ferenc informatikus is csatlakozott a csapathoz. A Körösvidéki Múzeum fent megnevezett restaurátorai Florian Heredea vezetésével gyorsan és szakszerűen segítették a munkát. A kiállítás tartalmai közül az érintőképernyőre kerülő Ady helyszínek és Ady kapcsolati hálója című pontokat két Ady-szakértő, Péter I. Zoltán (Nagyvárad) és Hegyi Katalin (PIM) állította össze.

 

Más közgyűjtemények munkatársaival is konzultáltunk (pl. Országos Széchényi Könyvtár Boka László, Rózsafalvi Zsuzsa). illetve egy nagy színház-berendezői tapasztalattal rendelkező kolléga, Koczka István is erősítette a csapatot.

 

Az Ady Emlékmúzeum részéről Szamos Mariann gondoskodott a gyűjtemény darabjairól. A koordinációt H. Bagó Ilona (PIM) és Aurél Chiriac igazgató úr látták el. Külső munkára a világítás megépítőit, asztalosokat, tapétakészítőt, plexist, függönyvarrókat, betűvágót alkalmaztunk.

 

Az év kiállítása, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság
2020-06-25 07:00
Az év kiállítása, emlékezet, kiállítás, pályázat, Pulszky Társaság
2020-10-02 17:00
Az év kiállítása, emlékezet, kiállítás, Pulszky Társaság, történelem
2020-09-24 07:00