EN facebook

„Az egyházakat és a múzeumokat a történelemszemléletük kapcsolja össze.”- Megnyílt a 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé Kecskeméten

KIÁLLÍTÁS

2024-03-10 20:00

Az egyházakat és a múzeumokat a történelemszemléletük kapcsolja össze - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitóján, Kecskeméten.

 

A múzeumok és az egyházak nem a pillanatnyi világban élnek, nem azt tekintik állandónak, hanem akár kétezer éves távlatokra is visszagondolnak. - hangsúlyozta Vincze Máté.

 

"Az élő és a halhatatlan művészet az egyházakon és a múzeumokon keresztül kerül be a köztudatba és marad meg az örökkévalóságnak."

 

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a biennálé már egy tradíció, amelyre büszkék lehetünk, az alkotások pedig jó eséllyel megmaradnak az örökkévalóságnak, és megmutatják azt, hogy "mit gondol a kétezres évek keresztény gondolkodó embere a világról ebben az időszakban".

 

Az esemény sajtóanyagában ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé alapító kurátora azt írta, hogy az idei tematikát, a próféciát a világ jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező: "háborúk, a bolygó erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés és az ebből fakadó társadalmi problémák, az új népvándorlás, migráció, és ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljesen befolyásolja".

 

 A Kulturális és Innovációs Minisztérium által közreadott képen Vincze Máté, a KIM közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetőjének tárlatvezetésével megtekinti a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé - Prófécia című kiállítás alkotásait a megnyitón a Cifrapalotában 2024. március 9-én.; forrás: MTI/KIM

 

A művészettörténész kiemelte, hogy az idei szemlére 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, ezekből a zsűri 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

 

A Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé eddigi tizenegy tárlatán, 2002 és 2022 között összesen 1451 alkotást állítottak ki. - tette hozzá.

 

A kiállítás fődíját, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlott fel, a zsűri döntése alapján Csíkszentmihályi Réka textilművész kapta. A második díjat - Kecskemét önkormányzatának felajánlásában - szintén egy textilművész, Wertz Szilvia vehette át. A biennálé további öt díjazottja Miklós Árpád és Tarnóczi József festőművész, Pasqualetti Eleonóra képzőművész, Túri Endre zománcművész és Ruczek Zsófia textilművész.

 

A tizenkettedik országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítás 2024. június 22-ig lesz megtekinthető a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.

 

 

 

 

Borítókép forrása: MTI/KIM

képzőművészet, kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-05-10 07:00
emlékezet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, színház, virtuális
2020-05-16 18:00