EN facebook

Átadták a Tájházszövetség elismeréseit: megvan Az Év Tájházvezetője cím és az idei Szablyár Péter Emlékplakett tulajdonosa

ELISMERÉS

2024-04-22 15:00

Az Év Tájházvezetője elismerés és a Szablyár Péter-életműdíj átadására került sor a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége 2024. április 13-i, szentendrei éves közgyűlésén került sor. A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök, valamint dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója adta át.

 

A tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát kétévente ismeri el a Tájházszövetség a szervezet alapító ügyvezető elnökére emlékezve. 2024-ben a Szablyár Péter Emlékplakettel ifj. Kovács Gézának, a Tiszadadai Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház vezetőjének munkáját ismerte el a szakmai szervezet.

 

 

A Tiszadadai Tájház húsz évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit, amely folyamatosan meg-megújuló helytörténeti kiállításával és az épületben kialakított, időszaki kiállításoknak helyet adó térrel a 2300 lakosú település közösségi életének központjává vált. Létrehozója és szívvel-lélekkel működtetője, a művelődésszervező végzettséggel rendelkező ifj. Kovács Géza. Mondhatni az a típus, aki „együtt él” a gyűjteménnyel, aki mint a falu kulturális menedzsere a gyönyörű Tisza menti település lelke.

 

A helytörténeti kiállítás mellett több kiemelkedő képzőművészeti gyűjteménnyel is büszkélkedhet Tiszadada, s egy hagyományőrző és oktatást segítő tájházzal is, amely a 19-20. század fordulóját megidéző tárgyaival egy középparaszti család mindennapjaiba repíti a látogatót. Az épület az általános iskola szomszédságában található, így Kovács Géza etnográfus-tanár felesége, Mónika, segítségével a diákok oktatásába is aktívan bekapcsolja ezt a kitűnő helyszínt.

            

A Tiszadadai Tájház

 

Mivel Kovács Géza aktív társadalmi életet él: tagja a katolikus közösségnek, a színjátszó körnek, a kézimunka, a bélyeg- és éremgyűjtő szakkörnek, a helyi horgász klubnak, ezáltal mindenkit ismer, mindenki kedveli őt. Kitűnő ötletekkel, nagyszerű rendezvények megszervezésével hálálja meg a megbecsülést, szeretetet.

 

A pillanatnyi helyzetre gyorsan reagálva, kreatív ötletekkel tartja életben a kultúrát sokak örömére a nehéz időszakokban is: a járvány idején vitrin kiállítást, „kódot keres a család” szabadtéri játékot, online májusfa-állítást, rendhagyó mikulásjárást szerveztek Kovács Géza vezetésével. Humanitárius szemléletük már az ukrán-orosz háború kitörésének első napjaiban is megmutatkozott: gyűjtést szerveztek, s polgárőrségükkel a határon segítettek a bajba jutottaknak.

 

Szakmai felkészültségét bizonyítja, hogy figyelemmel kíséri a múzeumi trendeket, újításokat, pályázatokat, kiadványokat. Kitűnő kapcsolatot ápol a Tájházszövetséggel, a környék múzeumaival, a kelet-magyarországi tájházakkal, szívesen vesz részt szakmai fórumokon előadásokkal, helyszínt biztosítanak szakmai találkozóknak.

 

 

A Tájházszövetség a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére 2009-ben alapította Az Év Tájházvezetője díjat, melyet évente egy alkalommal ad át. 2024-ben az Elnökség a díjat Pats Krisztinának, az újbarki Német Nemzetiségi Tájház vezetőjének ítélte oda.  

 

 

Pats Krisztina az újbarki Német Nemzetiségi Tájház létrehozásában, értékei fenntartásában, a tájházi programok kialakításában hosszú évek óta kiemelkedő szerepet vállal. A kezdetekben a községi német nemzetiségi önkormányzat elnökeként, jelenleg önkéntesként végzi a tájház körül vállalt feladatokat.

 

A Tájházszövetség tagjai közé azért jelentkezett, hogy a szövetség szakmai képzései, kiadványai segítségével fejleszthesse tudását, felhasználja a szövetség tapasztalatait a programok szervezése, a tájház fenntartása terén.

 

A tájház létrehozása óta motorja a kiállítóhely fejlesztésének, pályázatokat ír, melyek során kialakíthattak egy közösségi teret, ahol az általa vezetett Stammtisch (Törzsasztal) – Beszélgessünk németül! klub is tartja a rendezvényeit. Ehhez kapcsolódóan létrehozott egy kétkötetes Stammtisch kiadványt, mely módszertani segítséget nyújt a német nyelvet kedvelőknek.

 

Munkája során igyekszik a legmodernebb eszközöket is használni a múzeumpedagógiai területen. Szabadulószoba-játékot hozott létre, mellyel a hely és a történelem, a személyes élmények által tette érdekesebbé a település és a tájház megismerését.

 

Az újbarki tájház gyűjteményét egy Újbarok Anno Neudörfl fotókönyv megvalósításával gazdagította. A tőle származó ötlet nyomán a nemzetiségi önkormányzat összegyűjtötte a településen található régi fényképek nagy részét, és ezeket tematikusan összerendezve jelentették meg egy bővített második kiadásban.

 

A Német Nemzetiségi Tájház, Újbarok

 

A környék betlehemeseit bemutató kiadványt is ő állította össze a német nemzetiségi önkormányzat pályázata nyomán. A gyűjtemény a német nemzetiségi közösség hagyományos karácsonyi játékait, a hagyományos autentikus szövegek megőrzését segíti Fejér és Komárom-Esztergom vármegyékben.

 

A gyűjtemény egy részének digitalizálása és a MúzeumDigitár felülethez való csatlakozás által a kulturális értékek az internetes felhasználók számára is elérhetővé váltak. Tevékenyen részt vett a digitalizálás folyamatában, a múzeumi leltár összeállításában.

 

A Fejér vármegyében működő tájházak körében is jelentős tevékenységet végez. Hagyományteremtő és -őrző jelleggel a tájházakban közreműködő önkéntesek számára kétévente szervez a Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület védnöksége alatt tájháztalálkozót és konferenciát. Ezeken a megyében működő tíz tájház munkatársai, önkéntesei, valamint külsős érdeklődők, tájházkedvelők vesznek részt. Az első tájháztalálkozóra megszerkesztette és kiadta a Fejér megyében működő tájházakat bemutató kiadványt, melyet azóta pályázati támogatásból újra nyomtattak.

 

A konferenciák során nagy gondot fordít arra, hogy a tárgyak megőrzése, az önkéntesek és más érdeklődők múzeumpedagógiai fejlesztése mellett a jó gyakorlatok bemutatása is megtörténjen. A találkozók során egy-egy központi téma mentén kéri fel az előadókat, szervezi meg a nap programját, kéri fel a társrendező nemzetiségi önkormányzatokat, tartja a kapcsolatot az érintettekkel, beszámol a rendezvényről a közösségi médiában és a német nemzetiség hetilapjában, a Neue Zeitungban, kezeli a pályázatokat.

 

Jó kapcsolatot alakított ki a konferenciák és tájháztalálkozó rendezvények szervezési munkái során a Jakob Bleyer Heimatmuseum, a Tájházszövetség, a Tatabányai Múzeum, valamint a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum munkatársaival, igyekszik a munkájában követni a múzeum- és tájházszakmában jártas kollégák tapasztalatait.

 

2021-ben javaslatára alakult meg az Újbarki Tájházért Egyesület. A 21 főt számláló közösség elnökeként is sokat tesz a tájház fejlődéséért. A tagok tevékenységének összehangolásával biztosítja, hogy a tájház fenntartása, a napi munkák elvégzése zökkenőmentes legyen. A tájház kemencéjének felújításához, a tájház kertjében való foglalkoztató kialakításához kapott támogatások felhasználását nyomon követi, az azokhoz kapcsolódó dokumentációkat kezeli, segítséget nyújt a tulajdonos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Újbarok munkájához a tájházzal kapcsolatban.

 

A tájházban programokat szervez a közösség számára pl.: egyesületi családi nap, Ínyenc nap, és segíti a német nemzetiségi önkormányzati programok eredményes megvalósítását: Alma nap, Tájházak Napja, Méhes nap, nemzetiségi tábor stb., de a Szentendrei Skanzenben megrendezett Hagyományaink vendégségben tematikus rendezvényeken is rendszeresen, aktívan megtalálhatjuk az újbarki tájház csapatát Krisztina vezetésével.

 

 

Szeretettel gratuláluunk a díjazottaknak!

díj, muzeológia, tájház, természet
2020-09-12 07:00
díj, műhely, örökségvédelem, tájház, természet
2021-05-31 16:00