EN facebook

Az Év Tájházvezetője 2023-ban: Kormos Rebeka, az Ócsai Tájházegyüttes vezetője

2023-04-18 18:00

Az Év Tájházvezetője elismerést idén Kormos Rebeka kapta, aki a Közép-Magyarországi régióban található Ócsai Tájházban 2017 óta végzi határtalan lelkesedéssel, elkötelezettséggel és szakmai profizmussal a Tájház vezetésével járó rengeteg feladatot. Az elmúlt hat év alatt számtalan újítást vitt véghez és sok-sok olyan program fűződik a nevéhez, amely látogatók ezreinek adott felejthetetlen élményeket. 

 

 

 

Fotó: Kormos Rebeka

 

2017

Az Ócsai Tájház megjelent a közösségi média felületein, ezeken keresztül mára többezres rajongói közönség követi az ott folyó munkát.

 

Miután Kormos Rebeka szívén viseli az ócsai népviselet gondozását, a hétköznapokban is fontos szerepet tölt be életében a helyi népszokások, hagyományok, viseletek felkutatása és az utókor számára méltó módon történő megőrzése, ezért a viselet a tájház minden programnapjának részévé vált.

 

2018

A tájházvezetői képzésen megálmodott, megtervezett projekt alapján teljesen megújult az épületegyüttes kemencés háza, amelyet Melegedőről a Sütőasszony-házává kereszteltek át, azóta is működő kemencével és csikótűzhellyel várva a vendégeket.

 

Országos szinten öregbíti Ócsa város nevét a Pompás napok képzési rendszer életre hívásával, melyben népmesék, a mesélés fontosságát, a mindennapi létjogosultságát hangsúlyozza.

 

 

2019

Élő porta, teli kamra programjaikkal olyan hajdani házi praktikákat adnak át az érdeklődőknek, mint a szirupok, kompótok készítése és gyógynövényekkel kapcsolatos tudás.

 

2020

Országomat egy gombért! című felhívásuk messze az elképzeléseken túl hozott eredményt a közvetlen és tágabban környezetükben is. A felhívásban cérnagombokat kértek adományba, amely alapján több, mint 300 címről érkezett levélben, és közel 100 adományozó személyesen adta át a szülői, nagyszülői és dédszülői örökségéből kivett cérnagombokat. Rengeteg impulzus született ebből a kezdeményezésből, még a mai napig is rendszeresen érkezik levél néhány gombbal.

 

2021

Kifordított tájház koncepcióban a pandémia közepette is megtartották a tájházak napját. A portáik kapujába kívülre, vitrinbe helyezett mini kiállítással várták a látogatókat. Emellett az elzártság hónapjaiban a közösségi média felületeken igyekeztek tartani és fenntartani a kapcsolatot a tájházat kedvelők közösségével.

 

2022

A műemlék templomi tárlatvezetések is megújultak, az Árpád-kori templom tárlatvezetése igazi időutazást ígér és sok kultúr-, vallás-, és művészetörténeti érdekességet.

 

A tájházat működtető csapat vezetőjeként Kormos Rebeka munkáját 2022-ben az Ócsa Kultúrájáért díjjal jutalmazták.

 

A Tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az Év tájháza kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazni kívánja, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az Év tájházvezetője díjat, melyet évente egy alkalommal ad át. Az elnökség 2023-ban Kormos Rebeka munkáját ismerte el ilyen módon.

 

 

 

díj, műhely, néprajz, tájház, téma, természet
2022-06-02 18:00
muzeológia, műhely, programajánló, tájház, természet
2021-06-22 20:00
múzeumpedagógia, néprajz, örökségvédelem, tájház, tanulás, természet
2021-02-01 07:00