EN facebook

„Szobrot nekik és virágot!”

2019-10-16 10:15

A Nyírség Könyvtár Alapítvány (Nyíregyháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) szervezésében a Nagy Háború harctéri virágainak emlékét idéző kiállítás nyílt szeptember 19-én, csütörtökön a Zempléni Múzeumban.

 

Flandria mezején pipacsok nőnek

Keresztjei közt egy temetőnek

Ez jelöli a mi helyünket…

(John McCrae: Flandria mezején)

 

 

A növények végigkísérik életünket a bölcsőtől a koporsóig. Napjainkban alig akad olyan nép, melynek meséiben, mondáiban ne szerepelnének a környezetükben élő növények. Táplálékként, fűszerként, gyógyírként hasznos voltuk, az évszakok váltakozásához kötődő látványos életciklusuk, meg-megújulásuk és virágaik elbűvölő szépsége minden korban megragadta az ember képzeletvilágát. A Nagy Háború időszaka sem képez ez alól kivételt. A gyakran nemzeti szimbólummá magasztosult növényfajok – pl. a Brit Birodalom és utódállamai területén az elesett katonák, állatok és az emlékezés jelképévé vált vörös és lila pipacs (poppy) – mind azt bizonyítják, hogy a növények nem pusztán hétköznapjaink hasznos tárgyai, hanem mindig is jóval többet jelentettek az emberi kultúra számára.

 

 

A Nagy Háború legismertebb magyar katona költője, Gyóni Géza idézetével fémjelzett „Szobrot nekik és virágot!” című kiállításunk a Nagy Háborúban harcolt katonákhoz köthető harctéri virágokat – növényzettel kapcsolatos emlékeket, kutatási eredményeket – gyűjti csokorba, miközben válogatást ad abból a hallatlanul gazdag kincsestárból, amelyet a Nagy Háború „kultúrája” tár elénk. Bemutatja a természet és a katona kapcsolatát, valamint a háború környezetalakító hatását a fennmaradt írott-, képi források és a legújabb kutatási eredmények alapján.

 

A „Szobrot nekik és virágot!” című kiállításban több száz korabeli képeslappal, szárított virágokkal ékes levelekkel ismerkedhet meg az érdeklődő, amit korabeli rajzok, fényképek, valamint a téma megértését segítő történeti tablók (roll-up) egészítenek ki. Egyedülálló emlék egy őrült katona virágmintás levele, mely Dr, Sőregi János a debreceni Déri Múzeum egykori igazgatójának harctéri hagyatékából került bemutatásra.

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó konferencián az Érdeklődők megtudhatták, milyen szerepet töltöttek be a mezőgazdasági- és ipari növények az élelmezésben, a felszerelés-, a fegyverzet alapanyagként, s más katonai felhasználás során: álcázás, katonai jelképrendszer. Ízelítőt kaptak a gyógynövények, a korabeli gyógyszerészet és orvoslás világából. Több előadás szólt a növényeknek a bakaművészetben betöltött fontos szerepéről: katonaemlékek, virágokkal díszített levelek és imakönyvek. Tárgyaltuk az ünnepekhez köthető eseményeket, emlékeket: karácsonyfa a fronton. Végül bemutattuk a háború környezetalakító hatását: harcterek, erődítések, katonai célra szánt, napjainkig működő létesítmények születését, pusztulását.

 

A kiállítás Szerencs után 2020-ban Nyíregyházán és Debrecenben nyitja meg kapuit. A bemutatott emlékeket több hazai múzeum, könyvtár és levéltár mellett Dr. Sőregi János hagyatékából válogattuk.

 

 

A kiállításnak köszönhetően az Érdeklődők a Nagy Háború egy kevésbé ismert és kutatott, mégis fontos szeletét ismerheti meg. Eredményeink az általános és középiskolai oktatásban egyaránt felhasználhatók. A bemutatott, többségében ismeretlen kordokumentumnak, és a legújabb kutatási eredményeknek köszönhetően a kiállítást a hazai- és a külföldi szakemberek is haszonnal látogathatják.

A kiállítás az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

Scholtz Róbert

 

A tárlat megtekinthető október végéig a Zempléni Múzeum (Szerencs, Huszárvár u. 11.)  nyitvatartási idejében.

 

helytörténet, pályázat, téma, természet
2019-05-17 08:00
emlékezet, helytörténet, kiállítás
2018-09-12 09:00