EN facebook

ARCOK ÉS TÁJAK - Fazekas Magdolna Munkácsy Mihály-díjas festőművész jubileumi kiállítása nyílik a Szolnoki Galériában

KIÁLLÍTÁS

2023-06-26 14:00

Az idén 90. életévét betöltött Fazekas Magdolna, Munkácsy Mihály-díjas festőművész 1958 óta él és alkot a Szolnoki Művésztelepen. A Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Művésztelep együttműködésében nyíló jubileumi kiállítás az alkotó egészen korai, a Magyar Képzőművészeti Főiskola alatt készült munkáitól kezdve az utóbbi időben keletkezett alkotásaiból mutat be gazdag válogatást a Szolnoki Galériában.

 

Fazekas Magdolna közel hét évtizedes életművének alkotásait a táj és a természeti harmónia inspirálta, de jelentősek az érzékeny karakterábrázolású portréi is. A kiállításon a nagyívű életpálya egyes periódusainak jellemző alkotásai technikai sokszínűségben is megmutatkoznak: számos olajkép mellett akvarell- és pasztellképek, szén-, grafit-, tusrajzok és rézkarcok mutatkoznak be a tárlaton. A kiállítással azonos címmel egy kiskatalógus is kiadásra kerül, várhatóan július közepén. A kiadvány a kiállított művek mellett a kiállításon nem szereplő alkotásokból is prezentál – osztotta meg gondolatait Képiró Ágnes, a kiállítás társkurátora, a Damjanich János Múzeum Művészettörténeti Osztályának munkatársa.


Fazekas Magdolna művészetét a korai évektől meghatározza portréival párhuzamosan a természet szeretete. A művész Budapesten született és nevelkedett, viszont művészetére mély benyomással voltak a gyermekkorában a dunántúli nagyszülői házban töltött nyarak.

 

Fazekas Magdolna - Virágzó gesztenyefa


„Felhőtlen, boldog nyarakra emlékszem, melyeket egy dunántúli faluban, nagyszüleimnél töltöttem hosszú éveken keresztül. Ott, kisgyermekként fedeztem fel a természetet: a virágos mezőt, ahol sokat játszottunk, a kerteket, az állatokat. Számomra sok csodát rejtett magába, amely meghatározta életre szóló vonzódásomat, a szemlélődés, a rácsodálkozás képességét.” – írja a művész a 2001-ben megjelent Szolnokiak Szolnokról. Vallomás- és interjúkötetben megjelent visszaemlékezésében.

 

A kiállítást Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntő beszédét követően Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője nyitja meg 2023. június 29-én 16 órakor. A kiállítás kurátorai Képiró Ágnes és Szebenyi Nándor.

 

A kiállítás megtekinthető 2023. június 29. és július 30. között a Szolnoki Galériában.

 

 

Fazekas Magdolna - Tükörkép és árnyék

 

 

Borítókép:

Fazekas Magdolna - Mezőtúri táj

gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, könyvbemutató, téma
2023-06-08 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, Magyar Géniusz Program, múzeumtörténet, régészet, téma
2022-12-07 16:00