EN facebook

Életmű az életműben - Zádor István (1882-1963) grafikus- és festőművész kiállítása nyílt a Szolnoki Galériában

KIÁLLÍTÁS

2023-04-29 18:00

A két világháború között, a Szolnoki Művésztelepen alkotó Zádor István alkotásaiból nyílt időszaki tárlat 2023. április 15-én a Szolnoki Galériában. A grafikus- és festőművész összesen nyolcvan alkotását – köztük számos magángyűjtőktől elkért művet tekinthetnek meg az érdeklődők. Az életmű metszete festményeket és grafikákat tartalmaz.

Zádor István 1908-ban et először Szolnokra, még ösztöndíjasként. 1924 és 1944 között élt és alkotott a Szolnoki Művésztelepen. Egyik alapító tagja volt a Szinyei Merse Pál Társaságnak, valamint tevékenységei között foglalkozott könyvek illusztrálásával. A főleg portréfestőként és grafikusként ismert alkotó az első világháború idején századparancsnok volt majd sebesülése után hadirajzoló et. Önmagát riportrajzolóként határozta meg. Az első világháború egyik legismertebb és legfoglalkoztatottab hadirajzolója volt, valamint a sajtóhadiszállás osztályvezetője. Minden frontot megjárt, ott volt a Bukaresti béketárgyaláson, ahol az összes delegátust lerajzolta és Ferenc József temetésén is részt vett.

 

 

 

A teljes nagy grafikai sorozatait és a harctéri fényképeit kivetítőn nézhetik meg a kiállításra látogatók.

 

Zádor István a hatvan évet felölelő életművéből összesen húsz évet érint szolnoki munkássága. Művészetének színe-java a városhoz köti, az itt készült alkotásai díjakat nyertek neves, nemzetközi kiállításokon. A művész minden korszakából láthatóak művek, az életmű felöleli: Párizs-Firenze, Budapest, I. világháború, Rajna vidék, Németország, Olaszország, Palesztína, Egyiptom, Szolnok, az 1930-as évek Art-decos művei, majd az 1940-es évek, és Budapest ostroma, az újjáépítés és az 1950-es évek munkáit, illetve külön egy egész önarckép sorozat 1907-1956-ig.

 

 

 

A sorozatok egyébként önmagukban is egy életművet tesznek ki, ezért is lett a tárlat címe az, hogy „Életmű az életműben” – ismertette a tárlatot Csiszár Róbert Péter, a kiállítás kurátora.

 

A kiállításhoz készülő monográfiának Zádor István kéziratos visszaemlékezése alkotja az alapját, amelyben közel száz festményt és négyszázhetven grafikát, Zádor István meghatározó alkotásait ismerhetik meg részletesebben az érdeklődők.

 

 

Az Életmű az életben – Zádor István (1882-1963) grafikus- és festőművész életmű-kiállítása című tárlat 2023. június 24-ig látogatható a Szolnoki Galériában.

 

 

Fotók: Simon Ferenc

emlékezet, építészet, helytörténet, múzeum, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-11-03 20:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00