EN facebook

Az idő kereke - Szabó György munkássága áll a Kortárs Szolnok 3. kötetének fókuszában

KÖTET

2023-06-08 07:00

A 94. Ünnepi könyvhét idején mutatják be a Damjanich János Múzeumban a Kortárs Szolnok kiadványsorozat 3. kötetét, amely Szabó György Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész több mint öt évtizedes pályáját összegzi.

 

A Damjanich János Múzeum gondozásában megjelenő, 2021-ben indult művészeti kiadványsorozat egyik évben egy Szolnoki Művésztelepen élő művész, másik évben egy Szolnokhoz, vagy a szolnoki művészeti hagyományokhoz kötődő, de más városban élő alkotó munkásságát ismerteti.

 

„A kiadványok megjelenésével egy időben a művészek egy kiállítást is kapnak a múzeumtól, de a Kortárs Szolnok elemei nem kiállítási katalógusok, hanem annál időtállóbb, pályaösszegző kötetek. Csupán a címük azonos a kiállítások címével, valójában a katalógusokban jóval szélesebb kontextusban kerül bemutatásra az adott képzőművész, s a kiállított művek és a katalógusban bemutatott alkotások sincsenek teljes átfedésben.” – emelte ki a kiadványsorozat szerkesztője, Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténész-muzeológusa.

 


A 2023-ban megjelent Az idő kereke című magyar-angol nyelvű pályaösszegző kötet Szabó György kisplasztikáinak gazdag bemutatása mellett a sokrétű alkotó éremművészeti, köztéri és fotóművészeti munkásságát ismerteti. A kiadvány színvonalát emelik azok a páratlan kvalitású műtárgyfotók, melyeket Borsos Mihály fotóművész, a budapesti Art Salon Társalgó Galéria vezetője készített.


A kortárs magyar szobrászat kiemelkedő alkotójának munkásságát bemutató kiadvány szerkesztője, a könyvben olvasható tanulmány és a művésszel készített mélyinterjú szerzője Képiró Ágnes. A kiadványt Wehner Tibor művészettörténész lektorálta, ő írta az előszót, valamint összeállította a kötet végén található biográfiát és bibliográfiát.

 

Előszavából idézve: „2012-ben a Kossuth Kiadó, 2023-ban a budapesti Art Salon Társalgó Galéria gondozásában jelent meg – mindkét esetben Borsos Mihály fotóművész-galériavezető szerkesztésében – egy-egy Szabó György szobrászművész alkotásait felölelő reprezentatív album. Most megérkezett a régóta várt, és már igencsak aktuális művészettörténeti áttekintés is a szolnoki Damjanich János Múzeum új kiadványsorozatában, Képiró Ágnes művészettörténész feldolgozásában. A szakszerű bevezető tanulmányt, a művésszel készített interjút, a művek sorát megjelenítő reprodukciók együttesét és a szakmai életrajz dokumentációját magyar és angol nyelven közli ez a szép kivitelű kiadvány.”

 


2023. június 10-én 13 órakor Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntőjét követően Wehner Tibor vezetésével, kerekasztal formájában mutatják be a kötetet Szabó György szobrászművész és Képiró Ágnes, a kiadvány szerkesztője társaságában. 

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2023-05-20 07:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, Magyar Géniusz Program, múzeumtörténet, régészet, téma
2022-12-07 16:00