EN facebook

Arcok és tájak - A napokban jelenik meg Fazekas Magdolna Munkácsy Mihály-díjas festőművész jubileumi kiállításának kísérőkiadványa

KIADVÁNY

2023-07-19 07:00

Fazekas Magdolna 65 éve él és alkot a Szolnoki Művésztelepen, kimagasló alkotótevékenységével a szolnoki kulturális élet egyik közkedvelt alakjává vált. Húszas évei előtt Budapesthez és a Dunántúlhoz kötődött, majd 1958-ban költözött a Szolnoki Művésztelepre, ahol a Zagyva-parti környezet egy életre szóló, meghatározó állomás lett életében. Számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt, évtizedek óta jelen van alkotásaival valamennyi jelentős hazai képzőművészeti seregszemlén.

 

Több díjat nyert, köztük 1975-ben az I. Szolnoki Festészeti Triennálé fődíját, 1993-ban Ezüst Pelikán Díjat, 1998-ban Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjat, 2004-ben az Országos Tájfestészeti Biennálé Arany Diplomáját, 2013-ban Magyar Arany Érdemkeresztet és 2020-ban Munkácsy Mihály-díjat kapott.

 

Fazekas Magdolna művészetét átszövi egyfajta tündöklő sejtelmesség és az a mélyreható összetettség, mely az alkotó belső érzéseinek érzékenységét tükrözi.

 

Az idén 90. életévét betöltött festőművész úgy vallja: „A művész egyszeri és megismételhetetlen személyisége érzelmi szűrőjén keresztül érzékeli és láttatja a világot. Műveivel akkor tud hatni, ha az átélt élményből – a látványon túl – a táj lelkét képes megragadni. Ez csak akkor lehetséges, ha ahhoz a környezethez gyökerekkel kötődik, benne létezik, és a természettel bensőségesen együtt élve, annak minden rezdülésében ráérez a Teremtő rejtett jelenlétére, a harmóniára.”

 


Fazekas Magdolna Munkácsy Mihály-díjas festőművész az Arcok és tájak című kiállítási katalógussal

Fotó: Ádám Adrienn

„Fazekas Magdolna sajátos védjegye az a hatás, mely lecsendesített, kifinomult színharmóniákat felmutató, lágy zeneiséggel átitatott képköltészetével napjaink felgyorsult világában a csendes elmélyülésre és a misztikum, a varázslat megélésére készteti a nézőt. Mindeközben a szemlélő óhatatlanul maga is átszellemülten rácsodálkozik a látvány és a látomás közötti határvonalak sejtelmes elmosódásai mentén felsejlő ragyogásra, mely nem más, mint az alkotó szellemi-lelki világának a pillanatnyi csoda megélésére invitáló kivetülése.” – összegezte katalógus-tanulmányában az alkotó munkásságának sajátosságát Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum Művészettörténeti Osztályának munkatársa, a kötet társszerkesztője, valamint a kiállítás társkurátora.

 

A Damjanich János Múzeum gondozásában megjelenő kötet bemutatója 2023. július 27-én 16 órakor lesz a Szolnoki Galériában. 

 

Az Arcok és tájak - Fazekas Magdolna 90 éves című kiállítása a Szolnoki Galériában

Fotó: Simon Ferenc

 

Fazekas Magdolna Arcok és tájak című kiállítása megtekinthető 2023. június 29. és július 30. között a Szolnoki Galériában.