EN facebook

Aranyba foglalva - a természet Arany János költészetében

ARANY-EMLÉKÉV

2017-10-10 10:00

 

A kétszáz éve született Arany János költészetében megjelenő állat- és növényvilággal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a a Magyar Természettudományi Múzeum interaktív kiállításán.

 

A múzeum Aranyba foglalva című új időszaki kiállítása a Toldi, a Télben és A tölgyek alatt című Arany-versek néhány részlete kapcsán mutatja be a különféle állatokat, növényeket és természeti jelenségeket.
Arany János környezet- és tájleírásaiból érzékletes képet kapunk a 19. századi Magyarország természeti viszonyairól - hangsúlyozta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, az Arany Emlékbizottság titkára a kiállítás hétfői megnyitóján.


Az a fajta interdiszciplinaritás - amely a kiállításon tetten érhető - számos gondolati kirándulásra csábít. Az Arany Emlékbizottság egyik legfontosabb törekvése, bemutatni Arany János szerepét a magyar irodalomban, láttatni amit Arany János mint kultúr- és szellemtörténeti, irodalomtörténeti jelenség jelent.
Arany János a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárként hivatalból nemcsak a humán tudományokkal, hanem természettudománnyal is foglalkozott. Titkárként közreműködött abban, hogy visszaszerezzék a Bolyai-hagyatékot a marosvásárhelyi Református Kollégiumból.


Tudománytörténeti szempontból legérdekesebb az a levél, amelyben Arany mint főtitkár értesítette Charles Darwint, hogy az MTA külső tagjává választották. A költő főtitkársága alatt fogadta tagjai közé az akadémia többek között Jedlik Ányost és Eötvös Lorándot és számos külföldi természettudóst is.


Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója különleges kezdeményezésnek nevezte a most nyíló tárlatot, amely összeköti az Arany János költészetében megjelenő élővilág képeit a természettudományos ismeretekkel.
Az interaktív kiállításon egy applikáció letöltése után virtuálisan megjelenik Arany János alakja is. A látogatók tabletek segítségével egy képzeletbeli, animált Arany-világba érkeznek, amelyet a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem (MOME) munkatársai hoztak létre.

 

A fotón  egy látogató próbálja az Arany János költészetében megjelenő élővilágról szóló interaktív kiállítás kiterjesztett valósággal (AR-augmented reality) működő kiállítási tárgyait a kihelyezett tablet segítségével. MTI Fotó: Mónus Márton

 

képzőművészet, kiállítás
2017-10-09 09:00
bezárás, iparművészet, művészet, programajánló
2017-08-01 12:42