EN facebook

Ami még magyar múzeumnak nem sikerült: másodszor kapott elismerést az Év Európai Múzeuma versenyen a Duna Múzeum!

European Museum of the Year Award 2021

2021-05-07 13:05

2021. május 6-án este került sor a European Museum Forum által kiírt European Museum of the Year Award 2021, azaz Az Év Európai Múzeuma 2021 eredményhirdetésére és virtuális díjkiosztójára. A tavalyi évben a járványhelyzet miatt elmaradt a rendezvény, így ugyanekkor került sor a 2020. évi pályázók díjazására is. A ceremóniának az oroszországi Yeltsin Center adott otthont.

 

 

Az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, ismertebb nevén Duna Múzeum sikerrel vette az első akadályt, a népes mezőnyben bejutott a második fordulóba, ahol 27 múzeum versengett egymással.  

 

A fődíjat a leideni (Hollandia) Naturalis Biodiversity Center nyerte, ám a Duna Múzeum sem maradt elismerés nélkül. A nemzetközi zsűri a múzeumnak ítélte

 

 

Az Év Európai Múzeuma 2021 különdíját! Az 1977-ben alapított díj történetében még nem fordult elő, hogy magyar múzeum két alkalommal is díjat nyerjen, a Duna Múzeumnak azonban sikerült a duplázás. 2003-ban az akkoriban épített Víz-Idő állandó kiállítás ugyancsak különdíjban részesült, idén pedig az aktuális Vízeum című állandó tárlatot díjazták. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság égisze alatt működő múzeum 2020-ban Év Kiállítása díjat nyert, most pedig az európai porondon bizonyította, hogy nem csak a hazai múzeumok élvonalába tartozik, hanem nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

 

GRATULÁLUNK!

 

Olvasson a Duna Múzeumról!