EN facebook

Az Év Európai Múzeuma Díj esélyese a Málenkij Robot Emlékhely

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2019-01-21 12:15

A Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye bekerült az Év Európai Múzeuma Díj esélyesei közé a díj odaítélésére szakosodott zsűri döntése alapján. 1993 óta a Nemzeti Múzeum a 15. olyan magyar intézmény, amely indul a megmérettetésen.

 

Magyarország, a GULAG/GUPVI táborok áldozatainak emlékezete, a Magyar Nemzeti Múzeum és a magyar muzeológia szempontjából egyaránt fontos, hogy az Európai Múzeumi Fórum felfigyelt a 2017-ben megnyitott budapesti emlékhelyre, és annak „A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban” című állandó kiállításra. A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épület egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, ma a második világháború után a Vörös Hadsereg által tömegesen elhurcoltaknak állít emléket. A kiállítóhely egyik kiemelt célja: programjaival és tárlatvezetéseivel, valamint a jelenlegihez hasonló nemzetközi szereplésekkel felhívja a figyelmet arra, hogy a második világháború után Európa szerte, különösen a magyar területeken, több millió embernek kellett újabb, igazságtalan megpróbáltatásokat elviselni.

 

Az Európai Múzeumi Fórum (EMF) által 1977-ben alapított díj, és annak átadási rendszere (EMYA) kiváló lehetőséget biztosít erre. Az éves díjkiosztó ünnepségre általában májusban kerül sor változó helyszíneken. A rendezvény egy háromnapos konferencia programba ágyazódik be, melynek során a jelölt múzeumok saját intézményeiket és muzeológusaikat mutatják be, a felmerülő témákat pedig megvitatják. A résztvevők száma általában 250-300 körül van. A 2019-es konferenciára és díjátadóra 2019. május 23. és 25. között kerül majd sor Szarajevóban.

 

Az EMF/EMYA elkötelezett az innováció és a közminőség kiválóságának előmozdítására a múzeumi gyakorlatban, ösztönzi a hálózatépítést és az ötletek és fenntartható legjobb gyakorlatok cseréjét az ágazaton belül. A nagy múltú szervezet az állampolgárság, a demokrácia és az emberi jogok iránti elkötelezettség jegyében működik, célja a kultúrák, és társadalmi-politikai határok áthidalása és a fenntarthatóság. Az EMYA rendszerén belül a különböző speciális díjak tükrözik, képviselik és hangsúlyozzák ezen értékek különböző aspektusait. A gondosan kidolgozott bírálati folyamat lehetővé teszi, hogy a nehezen összehasonlítható múzeumok között is évről-évre megtalálják a legmegfelelőbb jelölteket és díjazottakat. Az Európa Tanács az EMYA aktív támogatója és partnere a kezdetektől fogva, a Tanács szintén javaslatokat tesz a díj odaítélésének szempontjaira.

 

 

További információ az EMF honlapján és  a Málenkij Robot Emlékhelyen.

 

kiállítás, pályázat
2019-01-21 09:00
kiállítás, programajánló
2019-01-17 11:00