EN facebook

Ami az egyháztörténetből kimaradt: a Magyar Képzőművészeti Egyetem folytatja hiánypótló előadássorozatát

2018-01-16 16:00

A nagy érdeklődésre való tekintettel újraindítja szakrális témájú ismeretterjesztő előadássorozatát az MKE, valamint új kurzust is indít, a restaurálás felől közelítve  a műtárgyak elemzéséhez. A kurzusok célközönsége változatlan: művészetkedvelő papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, tanárai, hitoktatók és lelkipásztori munkatársak, illetve bárki, aki érdeklődik a téma iránt. 

 

A dr. Boros Ildikó és dr. Fehér Ildikó oktatók szervezésében az egyetem tanárainak részvételével a múlt szemeszterben elindított és most újra meghirdetett előadássorozat az európai szakrális művészet történetének bemutatására törekszik. A kora-középkortól a jelen korig a legfontosabb egyházi művészettel kapcsolatos műfajokat, berendezési tárgyakat, műtárgy típusokat, ikonográfiai témákat veszik végig az előadók, műtárgy centrikusan, jellemző példák, analógiák segítségével. Ismertetik az építészet, szobrászat és a festészet általános keresztény ábrázolási hagyományait, jellegzetességeit a legfontosabb európai művészeti emlékeken keresztül: templomdekorációk, középkori freskóciklusok, oltárképek, ikonosztázok, faragott oltárok.

Az előadások során külön hangsúlyt helyeznek a keresztény ikonográfiára. Az előadások célja ugyanis, hogy a résztvevők jártasságot szerezzenek az európai művészetben (oltárképeken, freskókon, fában vagy márványban faragva) leggyakrabban megjelenített szentek, attribútumaik, legendáik felismerésében: hogyan ábrázolják a legfontosabb bibliai szereplőket?

Több előadás mutatja be a templom-építészet hagyományait, valamint a 20. századi és a kortárs szakrális művészet legfontosabb képviselői és munkái is bemutatásra kerülnek.

 

Az előbbi tanfolyammal párhuzamosan futó, újonnan meghirdetett kurzus a szakrális európai művészetet elsősorban a restaurálás, műtárgyvédelem szempontjai szerint közelíti meg, a hangsúlyt inkább a készítéstechnikára, az anyagra, a restaurálásra helyezve. Az előadások során bemutatják a főbb ötvöstechnikákat, a barokk művészet kapcsán a résztvevők megismerhetik az aranyozási módszereket, a régi szobrok restaurálásnak izgalmas kérdéseit, részletesen tárgyalják a táblaképfestészet mesterségbeli sajátosságait, nehézségeit, a felhasznált anyagokat, a tempera és az olajfestés technikai és esztétikai eltéréseit. A tanfolyam végén igazi muzeológiai csemegeként a Restaurátor Tanszék tanév végi kiállításán szereplő műtárgyak történetét ismerhetik meg a résztvevők . Az itt kiállított tárgyak készítéstechnikájának ismertetése mellett a restaurálás folyamataiba, valamint az esztétikai helyreállítás kérdéskörébe a restaurálást irányító egyetemi oktatók vonják be a tanfolyam résztvevőit.

 

A tanfolyamok helyszíne: Magyar Képzőművészeti Egyetem ‒ 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
Ideje: 1 szemeszter (12 x 4 óra, illetve 6 x 8 óra), szombatonként
A tanfolyamok részvételi díja: 60.000 Ft
A tanfolyam kezdete: 2018. január 27.

További információ: http://www.mke.hu/node/37661

felhívás, helytörténet, téma, történelem
2018-01-15 10:45
felhívás, kiállítás, művészet
2018-01-16 12:00
kiállítás, látogató, régészet
2018-01-10 09:00