EN facebook

Várják az alkotásokat a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra!

FELHÍVÁS

2018-01-16 12:00

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a kecskeméti Cifrapalota földszinti termeiben 2018. március 10. és május 27. között a kortárs keresztény ikonográfiai biennálét a Kecskeméti Katona József Múzeumban. A kiállítás, melyre Kecskeméten kívül Budapesten, Gödöllőn és Debrecenben is gyűjtik az alkotásokat a rendezők, ezúttal „A hét főbűn - Hieronymus Bosch nyomában" címet kapja majd.

 

A kiállítás tematikája: A HÉT FŐBŰN - HIERONYMUS BOSCH NYOMÁBAN. A Magyar Katolikus Lexikon szerint a „főbűnök (lat. peccata capitalia): olyan bűnök, melyek önmagukban nem mindig súlyosak, de a hétköznapok igen sűrűn teremtenek alkalmat elkövetésükre, s gyakoriságuk miatt súlyos bűnök forrásai lehetnek. A megnevezés nem pontos, mert valójában víciumokról, és nem bűnökről van szó. A Szentírás szerint ezek a szívből származnak (Mk 7,22), és a test kívánsága, a szem kívánsága és a világ kevélysége táplálja őket (1Jn 2,16). Ellenszerük a lélek gyümölcsei (vö. Gal 5,22). A Szentírás bűnkatalógusaiból (Mk 7,22; Gal 5,19) idővel a főbűnöket 8, majd 7 bűnben foglalták össze: kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség. Régebben a nyolcadikként a hazugságot sorolták a főbűnök közé. A főbűnök elleni harcban igen könnyű eltévelyedni, mert az ember vagy kilátástalannak találja a küzdelmet, vagy nem ismeri föl magában a főbűnök megnyilvánulásait. Az okos küzdelemhez nagy türelem, alázat, Istenre hagyatkozás kell, és fontos a részleges lelkiismeretvizsgálat." 2008-ban, a globalizáció korához igazítva, a Vatikán közzétette a hét új főbűn listáját is: kábítószer-kereskedelem és a kábítószerek használata; gyermekek bántalmazása és pedofília; környezetszennyezés; prostitúció; az emberi gének manipulálása; felebarátaink szegénységbe taszítása, profitszerzés céljából; luxuscikkre való költés.

A főbűnök témája már eddig is számos kiváló művészt inspiráltak (például Giotto, id. Pieter Bruegel, Hendrik Goltzius, Jacques Callot, Otto Dix). Közülük is kiemelkedik Hieronymus Bosch, akire nemrégiben emlékezett a művészeti világ halálának 500 éves évfordulóján. A biennálé témája ezúttal kettős, mert a nagyhatású mester egyedi, de a keresztény ikonográfiához szorosan kapcsolódó, festő világának kortárs reminiszcenciáit, művészi feltárását, újraszövését is szívesen látják a szervezők. Ám ez nem csupán a „szörny-ikonográfiát", s az oly sokat kutatott, ám teljességgel még fel nem tárt, sajátos szimbólumrendszert jelentheti. A számtalan bonyolult értelmezési kísérlet, nyakatekert következtetés helyett egy spanyol szerzetes, Fray José de Sigüenza igencsak egyszerű, de annál több igazságot tartalmazó gondolatát ajánljuk 1605-ból az alkotók figyelmébe. "Ennek a festőnek a munkái véleményem szerint azért különböznek a másokéitól, mert míg a többiek külső megjelenésük szerint ábrázolják az embereket, addig neki megvan a bátorsága ahhoz, hogy olyanoknak fesse őket, amilyenek belső mivoltukban" - mondta a szervező, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész.

 

A művek beadásának helye és ideje:

 

Budapesten (1.): Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Bp., Templom utca 2-10.), január 24., szerdán 11-14 óra között, megközelíthető a Széll Kálmán tértől 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig) - információ: 1/3920-860 és Varga Ágota művészettörténész (30/396-0009)

 

Kecskeméten: Tudomány és Művészetek Háza (főtéri nagy zsinagóga, 6000 Kecskemét, Rákóczi út 2.), január 29. - február 2. (hétfőtől péntekig), 9-15 óra között - információ: jan. 29-31. és febr. 1. Varga Ágota művészettörténész (30/396-0009), febr. 1-2. Virág Ágnes (30/289-2042)

 

Gödöllőn: Levendula Galériában (2100 Gödöllő, Remsey krt. 21.), január 31-ig, nyitvatartási időben (hétköznap 10-18, szombaton 9-13 óra között) - információ: Sz. Jánosi Erzsébet festőművész (30/286-9395; levendulagaleria@gmail.com)

 

Budapesten (2.): Skoda Éva Műterem-Galériában (1196 Bp., Hunyadi u. 129/a.), február 1., 11-14 óra között - információ: ifj. Gyergyádesz László (30/287-2549), Skoda Éva (30/904-6001)

 

Debrecenben: 4028 Debrecen, Simonyi út. 40., február 5., hétfőn 11-13 óra között - ha valakinek ez az időpont végképp nem jó, akkor egyeztessen helybeli segítőnkkel (Szabó Antónia képzőművész, 30/568-0104)

 

 

Beadható művek száma: A várhatóan nagyszámú jelentkező miatt minden alkotó csak 1-1 alkotást, illetve sorozatot adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, ha az tartalmilag lehetséges és indokolt.

 

A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol pl. animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, plasztikával, videó installációval egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott grafikai jellegű műveket csak megfelelően keretezve (üveglap + bilincs kombinációt nem!) fogadják el. Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania. A nem Kecskeméten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető) művek esetében 130x160 cm, míg a térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket csak Kecskeméten lehet beadni. A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal + biztonságosan szállítható csomagolásban (pl. puffancs fólia) együtt vesszük át. (Postai úton csak a gyűjteménynek felajánlott, azaz vissza nem küldendő műveket fogadjuk el anyagi okok miatt.) Az adatlap alsó és felső felének kitöltése után kettévágandó, az egyik példány az alkotóé, míg a másik a múzeumé lesz.

 

Zsűri: Elsődlegesen a minőség biztosítása és a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2018. február 6.)

 

Műleírás: Jelentős segítség lenne a zsűri és a későbbi kutatók számára, ha az alkotója néhány mondatban bemutatná, elsősorban tartalmi téren, a saját alkotását. Éppen ezért nagy köszönettel várják ezeket a műleírásokat a kurátor email címére (gyergyadesz@gmail.com), legkésőbb február 4-ig.

 

Katalógus: A kiállítás megnyitójára, amennyiben lesz rá keret, színes katalógus jelenik meg. Installációs jellegű művek, animációs filmek, fotó alapú, digitális kompozíciók és nyomatok esetében jelentősen megkönnyítené a szervezők munkáját, ha az alkotója digitális reprodukciót is tud mellékelni a kurátor email címére.

 

Információ: Érdeklődni a biennále kurátorától, ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől lehet az alábbi telefonszámokon (76/480-776; 30/287-2549) és email címen (gyergyadesz@gmail.com). Postacím: 6000 Kecskemét, Cifrapalota, Rákóczi út 1. (A borítékra zárójelben mindenképpen fel kell írni ifj. Gyergyádesz László nevét, vagy a kiállítás megnevezését!)

kiállítás, látogató, régészet
2017-08-22 12:32