EN facebook

Idén is lesz Budapest100!

A szervezők várják az elhivatott önkénteseket

2018-01-15 10:45

A Kortárs Építészeti Központ – KÉK szervezésében 2018. május 5-6.-án nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapest100, amelynek idei témája Budapest terei, szomszédságok és lakóközösségek. A tavalyi év folyamán több múzeum, muzeális intézmény is csatlakozott a fővárost megmozgató esemény megszervezéséhez, így például a Kiscelli Múzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, MMKM Műszaki Tanulmánytára, valamint a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény.

 

A szervezők idén is várják a lelkes önkénteseket! Jelentkezési határidő: 2018. január 15.

 

 

A Budapest100 rendezvény egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil városi ünnep, kialakult hagyományokkal és komoly rajongó táborral, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a körülöttük lévő város mindennapi értékeire. 2011-ben azzal a szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK - Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, hogy legyen egy olyan hétvége, amikor mindenki megismerheti és megszeretheti az őt körülvevő várost, épületeivel és lakóival együtt. 2011-ben ünnepelte 100. születésnapját a Goldberger-ház, az OSA Archívumának épülete az V. kerületben. Ez adta az ötletet, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. A rendezvény célja az is, hogy már a szervezés előkészítő fázisában közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat.

 

2018-ban a téma: Budapest terei és a téren található épületek, valamint természetesen az ott élő lakóközösségek. Az épületek idén is életkortól függetlenül csatlakozhatnak, a közösségek bevonását nagyon fontosnak tarják a szervezők, és új szempont a szomszédságok hangsúlyozása, hiszen a téren könnyű összeismerkedni egy padon ücsörögve.

 

A múzeumok számára is jó lehetőség, hogy egy olyan fórumon mutatkozzanak be, ahol akár ki is mozdulhatnak a falak közül, megmutatva a gyűjteményeikben rejlő értéket, a várostörténethez kapcsolódó ismereteiket. Az intézmény az épp bevont városi terekben megismerheti a köré szerveződő közösséget. Mindemellett pedig érdemes szakemberként, lokálpatriótaként, lelkes városlakóként is megmutatni érdeklődésünket, elhivatottságunkat, jó ötleteinket.

 

A szervezők több feladatkörre keresnek olyan önkénteseket, akikre számítanak az alakuló találkozóktól egészen a rendezvény megvalósításáig.

A jelentkezésről részletesen a Budapest100 honlapján olvashatnak!

 

Fotó forrása. Budapest100