EN facebook

A zászló útja

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-10-22 12:00

A múzeum az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából október 22-én, hétfőn is nyitva tart, kedden pedig a kiállítások - a World Press Photo tárlat kivételével - ingyenesen tekinthetők meg.

.
    Az intézmény a hétfői rendkívüli nyitva tartási napon egy olyan ikonikus zászlót állít ki kamaratárlatán, amely Európa több városát bejárva csak nemrég került a gyűjteménybe. Három egykori Széna téri szabadságharcos az MNM-nek ajándékozta azt a nagyméretű lyukas zászlót, amely egykor a Széna tér felett lobogott, hirdetve a felkelők bátorságát.


    A relikvia most a Pulszky-teremben egy kamarakiállításon lesz látható. A zászló útja című tárlat látogatói nemcsak a lobogó történetét ismerhetik meg, hanem a kísérőprogramokon azokkal a szabadságharcosokkal is személyesen találkozhatnak, akik egészen eddig őrizték a zászlót.

 

A zászlót Szabó János (a legendás Szabó bácsi), a Széna téri szabadságharcosok parancsnoka hozta magával október 28-án a Bem laktanyában, illetve a Műszaki Egyetemen folytatott tárgyalásai után. Kellner Lajost bízta meg a lobogó kitűzésével a metróépítkezés kastornyába. A harcok befejeztével Kellner Lajos a derekára csavarva menekítette ki az országból a zászlót. Az emigráció éveiben sem pihent a lobogó: Kellner Lajos és régi harcostársai számos alkalommal tüntettek a Kádár-kormány prominenseinek nyugat-európai látogatásai során, emlékeztetve őket az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtására.

A relikviát Kellner Lajos a rendszerváltás után hozta haza és haláláig őrizte. Végakarata szerint harcostársai a Magyar Nemzeti Múzeum gondjaira bízták a lobogót.

 


    Az ünnepi programok október 23-án is folytatódnak: a közönséget az MNM muzeológusai várják, akik ingyenes tárlatvezetéseken ismertetik meg az 1956-os forradalom hőseit, tárgyi emlékeit.


    Délelőtt Az újkor agóniája, 1956 címmel indul vezetés, a déli múzeumi túra Nagy Imre emlékeiről szól, majd délután '56 jelképei kapcsán tartanak tárlatvezetést. Azok sem maradnak azonban program nélkül, akik a Nemzeti Múzeum régészeti kiállítása iránt érdeklődnek: délután a kelták hagyatékáról hallgathatják meg a korszak kutatóját.


    Október 25-én a múzeum a nagyszülőket kéri meg, hogy falai között osszák meg unokáikkal, dédunokáikkal személyes emlékeiket.
    Az intézmény részletes ünnepi programja a https://mnm.hu/hu/node/4369 honlapon böngészhető.

 

A képen: Elesett forradalmár a Köztársaság téren. Budapest, 1956. október 30.
Eötvös Gyula felvétele, MNM tulajdona

kortárs, téma
2018-10-16 17:00