EN facebook

Szemünk előtt a végtelen: Kívül – Szonda a jövőbe

2018-10-17 14:30

Megnyílt az ASTRO sorozat újabb kiállítása a Szombathelyi Képtárban. Az írók és a filmesek mellett a képzőművészek körében is egyre határozottabban tetten érhető az űrtudományos érdeklődés – ennek bizonyítéka a Szombathelyi Képtár egyedülálló kiállítása. A bemutatott alkotások mindegyike az utóbbi tíz évben született – a művészek egy része ez idő alatt szinte kizárólag a világegyetem, a sci-fi témájával foglalkozott, míg másoknál alkalmi kaland az űrkorszak megragadása. A szombathelyi múzeumok ASTRO sorozatának legújabb kiállítása 7 kortárs művész munkáiból válogat. Debreczeni Imre képein klasszikus sci-fi filmekből vett jeleneteket is felhasznál, ezeket gondolja tovább és köti össze saját életének fordulataival.

 

Debrecznei Imre: Leplezetlen jövő II. Fotó: Ferencz Eszter, Cseh Gábor

 

Mintha csak a Star Warsból ismert droidok elevenednének meg Szabó Ottó talált fémtárgyakból kreált szobraiban, amelyekhez két eredeti szovjet szonda mását is megalkotta a művész. Martin Henrik, aki szobrász és festőművész is egyszerre, a színeken és formákon keresztül a dimenziókkal kísérletezik, őt főleg a bolygók érdeklik, de készített aszteroidát bazaltból, nem létező holdnövényt, sőt egy medveállatkát is megformált, amely így felnagyítva inkább valamiféle űrlényre hasonlít. Iski Kocsis Tibor fotorealista szénrajzain a Holdat örökítette meg közvetlen közelről és tájképszerűen, míg Pinczés József néhány színes olajfestménnyel és úgynevezett „kacsázó kövekkel” képviselteti magát. Ez utóbbiak mintha távoli bolygókról származnának, valójában persze ő készíti ezeket. Oliver Arthur print-hatású képein elképzelt térbe helyez olyan ismert mintákat, mint egy űrhajó, egy satelit vagy egy régi szputnyik szonda. Legókhoz hasonló elemekből épített űrhajós emlékművet Felsmann István, talapzatán egy fiktív eredettörténettel, amely nem tudni, hol kezdődik, de űrhajóssal végződik. Hasonló koncepció vezette a kiállítás kurátorát, Fodor Balázst is: a képtár két hatalmas termében is bárhonnan elindulhatunk és szabadon bolyonghatunk, hogy közvetlen közelbe hozzuk a végtelent…

A kiállítást rendhagyó módon két fiatal irodalmár nyitotta meg: Sirokai Mátyás költő és Szöllősi Mátyás író saját műveikből olvastak fel digitális dobbal keltett zene kíséretében. Köszöntőjében Csapláros Andrea múzeumigazgató és Puskás Tivadar polgármester is arra utalt, hogy az ASTRO - Kívül című kiállítás a képtár utolsó nagy tárlata az intézmény felújítása előtt.

kortárs, téma
2018-10-16 17:00
iparművészet, múzeum, múzeumtörténet
2018-10-16 09:00
képzőművészet, kiállítás
2018-10-14 14:00