EN facebook

A Tranosciusról szól a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új időszaki kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2023-02-12 07:00

Az evangélikus szlovákok szent könyvéről, a Tranosciusról szól a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Égi csillag tiszta fénye - Evangélikusok énekeskönyve című új időszaki kiállítása. A tárlat sajtóbemutatóján elhangzott, hogy az intézmény kiemelt feladatának tartja a helyi értékek bemutatását. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatának segítségével összeállított anyag a tervek szerint a közeljövőben a szlovákiai Tőketerebesen is látható lesz.

 

A kiállítás egyik kurátora, Salamon Edina felidézte, hogy az első Tranosciust Juraj Tranowsky készítette Lipótszentmiklóson, akit hite miatt elüldöztek otthonából, ő pedig úgy próbálta megőrizni hitét és szokásait, hogy összegyűjtötte az evangélikus szlovákság szent énekeit. Az első könyvet 1636-ban adták ki Lőcsén, 414 éneket tartalmazott, Luther Márton korából származó vallásos énekeket, huszita dalokat és Tranowsky saját műveit is.

 

A kötet 170 kiadást élt meg és folyamatosan bővült. Az utolsó már 1172 éneket, közepén pedig egy vallásos részt tartalmaz. A 18. századtól colligátummá, azaz egybekötött kiadvánnyá alakult.

 

Békéscsabára 1718-ban a betelepülő szlovákok hozták magukkal, itt az 1850-60-as években kialakult egy csabai változata. A Tranosciusokat bőrrel borították, és mintával gazdagított sárgaréz lemezekkel díszítették. Az eredeti kötés kevésbé volt díszített, a csabai kötésnél a fedlap teljesen be volt vonva lemezzel - magyarázta a muzeológus.

 

 

Elmondta továbbá, hogy Bíró Bertold könyvkötő mester elkészített egy új Tranosciust, munkájáról videó is készült, így nemcsak a könyvet, a történetét, hanem készítésének folyamatát, a könyvkötéshez szükséges eszközöket, továbbá a restaurálás folyamatát is bemutatják.


A békéscsabai múzeum gyűjteményében közel száz Tranoscius található, ebből mintegy 30 eredeti műtárgyat és hét, a Tranoscius "kistestvérének" nevezett Funebrált, azaz sirató énekeket tartalmazó könyvet állítanak ki.


A tárlatot magyarul és szlovákul is olvasható énekekkel, versekkel és a néprajzi gyűjteményből származó fotókkal egészítették ki.

 

 

A Tranosciust a békéscsabai evangélikus kistemplomban istentiszteletek alkalmával ma is használják a hívők - emelte ki a kurátor, hozzátéve, fő céljuk az volt, hogy bemutassák, milyen fontos szerepe van mindmáig a könyvnek a helyi és nemzetiségi identitás megőrzésében.


Bácsmegi Gábor múzeumigazgató elmondta, hogy bár a múzeum jelenleg a közgyűlés határozata alapján csak korlátozottan látogatható az energiaárak drasztikus emelkedésének következtében, az NKA-pályázat feltételei miatt a kiállítást el kellett készíteni. Amint kinyithat a múzeum, azonnal látogatható is lesz, a tervek szerint egészen 2023. április 16-ig.

 

 

Képek forrása: MTI/Rosta Tibor

gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, tárgy, téma
2023-01-29 07:00
gyűjtemény, helytörténet, képzőművészet, kiállítás, látogató, néprajz, tárgy
2022-12-16 11:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, Pulszky Társaság
2022-05-09 20:00