EN facebook

A tálibok őrizete alatt újra megnyílt az afganisztáni nemzeti múzeum

Hír

2022-08-18 07:00

A tálibok Afganisztán nemzeti múzeumát újra megnyitották. Egy csekély méretű a kulturális tárgykollekció tekinthető meg csupán, a múzeum gyűjteményének egyes részei már nincsenek kiállítva - adta hírül Arezou Rezvani, az NPR News munkatársa Kabulból, ahol meglátogatta az intézményt.

 

Amikor a tálibok átvették a hatalmat, az Afganisztáni Nemzeti Múzeum elsötétült. A kulturális örökség védelmezői világszerte attól tartanak, hogy a történelem megismétli önmagát, és szobrok vagy más, a tálibok számára sértőnek tűnő tárgyak semmisülnek meg. Úgy tűnik, most még nem történt baj. Bár amikor Arezou Rezvani másodmagával bejárta a múzeumot, rajtuk kívül nem volt látogató, nem láttak okot aggodalomra. A magát megnevezni nem kívánó múzeumi munkatárs szerint a munka a megszokott mederben zajlik.

 

Húsz évvel ezelőtt az egész világot megrázta, amikor a tálibok a Bámiján-völgy monumentális Buddha szobrait felrobbantották. Ezúttal ilyen nem történt. A kiállításokból eltűntek a buddhista tárgyak, de a hírek szerint biztonságban őrzik őket a múzeum raktárában. Talán van remény arra, hogy Afganisztán gazdag buddhista öröksége fennmaradjon!

 

Afganisztán első múzeumát 1919-ben hozták létre a Kabulra néző Bagh-i-Bala palotában. A gyűjtemény az egykori királyi családokhoz tartozó kéziratokból, miniatúrákból, fegyverekből és műtárgyakból állt. Néhány évvel később az anyag a város központjában lévő királyi palotába került, majd 1931-ben hivatalosan is behelyezték a jelenlegi, önkormányzatként működő épületbe. Az eredeti gyűjtemény jelentősen gazdagodott 1922-től az Afganisztáni Régészeti Delegáció (DAFA) első ásatásaival. Az évek során más régészeti küldöttségek is hozzáadták leleteiket a múzeumhoz, így mára komoly őskori, klasszikus, buddhista, hindu és iszlám anyaggal gazdagodott, valamint az ókor egyik legnagyobb hagyatéka is itt található. 

 

Olvasd el vagy hallgasd meg az eredeti verziót teljes egészében itt: npr.org

 

 

Borítókép:

Egy tálib katona mobiltelefonnal fényképet készít az Afgán Nemzeti Múzeumban.

Credit: Petros Giannakouris / AP; forrása: nbcnews.com

emlékezet, kiállítás, múzeum, múzeumtörténet, téma
2022-01-26 07:00
állományvédelem, arculat, gyász, helytörténet, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia
2021-02-19 17:00