EN facebook

A protokoll sokrétű világa Szolnokon

KIÁLLÍTÁS

2021-12-22 07:00

2022. január 10-től a szolnoki Damjanich János Múzeum ad helyet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlatának, a komoly elismerésre méltó Protokoll és diplomácia című kiállításnak.


A fővárosban, majd Hatvanban nagy érdeklődést kapott protokoll- és diplomáciatörténeti vándorkiállítás nyolc szekcióban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi, a sport és Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal protokollját. A szolnoki tárlat nagymértékben kiegészül Jász-Nagykun-Szolnok megye protokolláris értéktárgyaival és a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis páratlan tárgyritkaságaival.

 

A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bazis tárgyritkasága a szolnoki Protokoll és diplomácia című kiállításban

 

A kizárólag eredeti tárgyakat felsorakoztató tárlaton az érdeklődők megismerhetik a diplomáciai hivatás kevéssé ismert, sok esetben a színfalak mögötti zárt világát. A kiállítás legértékesebb kollekciója a legmagasabb, államfői rangú kitüntetésekből összeállított válogatás, ugyanakkor az államigazgatási szféra által készített programfüzetek és a különböző díszétkezésekre szóló meghívólevelek szintén jelentős elemei a tárlatnak. A Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete jóvoltából a diplomáciai területen tevékenykedő tagok által rendelkezésre bocsátott relikviák, például diplomataigazolványok, diplomata útlevelek, meghívók növelik a tárlat eleganciáját.

 

Az év Polgármestere Díj 2009, Jász-Nagykun-Szolnok-Megye Polgármesteri Hivatala


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei gyűjtemény elsősorban a széleskörű nemzetközi kapcsolatok ápolása során kapott egyedi ajándéktárgyak bemutatására fókuszál, azonban megtekinthető Szalay Ferenc Szolnok város polgármester elismerése, a 2009-ben kapott Az év polgármestere díj és hozzá tartozó lánc, valamint Tóth Béláné Szabó Terézia által készített városcímer a nevezetes szolnoki csipkével is színesíti a kiállítást.

 

Szolnoki csipke, készítette Tóth Béláné Szabó Terézia

 

A katonai protokolláris feladatokat bemutató helyi szekció kiemelkedő; a múzeum Folyosó Galériája ad teret azoknak a ritkaságnak számító kincseknek, amelyek a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis gyűjteményét gazdagítják – zászlók, emlékplakettek, coinok és felvarrók. A tárlat ékessége a Magyar Honvédség 10446-os oldalszámú Mi-8PSz típusú helikopter utasteréből származó fotel, a „pápa fotel”, amelyben II. János Pál pápa az 1991. augusztusi és az 1996. szeptemberi Magyarországra történő látogatása idején utazott.

 

A gyűjtemény vallási protokollt bemutató részén hazánk történelmének kiemelt egyházi eseményeit idézhetik fel az érdeklődők, különös tekintettel az 1938. évi Eucharisztikus Világkongresszus és az 1991. évi pápalátogatás eseményeire. Az idei évben Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus protokolláris tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A sportkedvelők szintén találnak a hazai rendezésű, kiemelt nemzetközi sporteseményekre jellemző tárgyakat, így érmeket, ajándéktárgyakat, akkreditációs kártyákat, kitűzőket és meghívókártyákat tekinthetnek meg a vitrinekben. A szolnoki tárlat érdekessége, hogy először itt ismerhetik meg a látogatók az UEFA 2020 labdarúgó Európa-bajnokság protokoll ajándéktárgyait.

 

Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei önkormányzati Hivatal kiállított tárgyai közül egy gyönyörű darab


Hossó Nikoletta c. egyetemi docens, protokoll és nemzetközi kapcsolatok elemző, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke ötletgazdaként 2019 tavaszán kezdte meg a kiállítás koncepciójának megtervezését és a bemutatásra szánt műtárgyak gyűjtését dr. Török Róberttel, az MKVM igazgatójával.

 

A nemzetközi szinten is precedens értékű tárlatot Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitja meg 2022. január 10-én Szolnokon. A rangos eseményt a Szolnoki Légierő Zenekar előadása színesíti. Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel a megnyitóra!

 

A „Protokoll és diplomácia” című időszaki kiállítás 2022. január 10. – március 20. között tekinthető meg a Damjanich János Múzeumban.

 

 

További információ: www.djm.hu

 


Fotók: Ádám Adrienn

kiállítás, látogató, programajánló
2020-08-08 16:30
örökségvédelem, régészet, tárgy, téma, történelem
2021-06-08 07:00
interjú, képzőművészet, kortárs, látogató
2021-06-10 07:00