EN facebook

A protokoll láthatatlan világáról fellebben a lepel…

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-08-08 16:30

2020. január 22-én nyílt meg az ország első protokoll- és diplomáciatörténeti időszaki kiállítása ”Protokoll és diplomácia” címmel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás nyolc szekcióban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi, a sport és Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal protokollját.

 

A kiállításon egy vörös szőnyeggel borított lépcsőn vezet az út az egyes szekciókhoz, melynek révén valóban díszvendégnek érezheti magát a látogató. A lépcsőkön haladva elsőként egy százezer darabos levelezőlap-hagyatékból összeállított válogatást tekinthetik meg egyes országok uralkodói, államfői személyes és hivatalos fényképfelvételeiből. A látogatás során a kizárólag eredeti tárgyakat felsorakoztató tárlaton az érdeklődők megismerhetik a diplomáciai hivatás eddig kevéssé ismert, sok esetben a színfalak mögötti területeit. A társszervező Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete (NPRSZ) tagjainak jóvoltából, például korábbi diplomaták által rendelkezésre bocsátott diplomataigazolványok, diplomata útlevelek, valamint az NPRSZ protokollszakembereinek saját ”kincsei” gazdagítják a nemzetközi szinten is precedens értékű tárlatot. Az első, diplomáciai protokoll szekcióban kiállított tárgyak segítségével többek között díszétkezésekre szóló meghívóleveleket, és az államigazgatási szféra által készített programfüzeteket is most először tekinthetnek meg az idelátogatók. A tárlat legértékesebb kollekciója a legmagasabb, államfői rangú kitüntetésekből összeállított pótolhatatlan válogatás, amelyet kiegészítenek a releváns viselési igazolványok.


A következő szekció a katonai protokolláris feladatokat mutatja be: láthatók többek között a Magyar Honvédség rendfokozatai, katonai protokollajándékok, kitűzők, valamint az egyezmények aláírásánál használt tollak, ültetőkártyák, asztali zászlók. További különlegesség itt a díszelgő katonák, a koronaőrök és a palotaőrök kiállított díszegyenruhái. A katonai protokoll az állami- és katonai ünnepségek, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nemzetközi és központi rendezvényeinek eleme, melyet a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység végez.

 

A politikai-, gazdasági és kulturális kapcsolatok élénkítéséhez szorosan kapcsolódik a protokollajándékozás momentuma, ezért a kiállítás betekintést enged e kevéssé látható szertartásra egyaránt. A protokollszakemberek előre egyeztetik a saját országukra vonatkozóajándékokat a látogató delegáció programját szervező protokollosokkal. Fontos, hogy a választott ajándéktárgy adekvát módon reprezentálja az ajándékozó és az ajándékozott fél rangját, intézményét, illetve a két ország vagy város közötti kapcsolatot.

 

 

A díszétkezések a magas rangú delegációs látogatások nélkülözhetetlen részei. A vendéglátás sajátosságait 19. és 20. századi, valamint a rendszerváltás utáni válogatott menükártyák, Zsolnay és Herendi porcelán étkészletek, a Habsburg család udvari menülapjai segítségével fedezhetik fel az érdeklődők.

 


A sportkedvelők szintén találnak a hazai rendezésű, kiemelt nemzetközi sporteseményekre jellemző tárgyakat, így érmeket, ajándéktárgyakat, akkreditációs kártyákat, kitűzőket és meghívókártyákat tekinthetnek meg a vitrinekben.

 

 

A gyűjtemény soron következő része a vallási protokollt bemutató szekció, ahol egyházi jelképeket, valamint hazánk történelmének kiemelt vallási eseményei – az 1938. évi Eucharisztikus Világkongresszus, az 1991. évi pápalátogatás, valamint a tavalyi csíksomlyói mise használati és dísztárgyait tekinthetik meg a látogatók.

 

 

A kiállítás szekcióinak feldolgozását a szakmai tartalmakat közlő tablók segítik.

 

Hossó Nikoletta c. egyetemi docens, protokoll és nemzetközi kapcsolatok elemző, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke ötletgazdaként 2019 tavaszán kezdte meg a kiállítás koncepciójának megtervezését és a bemutatásra szánt műtárgyak gyűjtését dr. Török Róberttel, az MKVM igazgatóhelyettesével.

 

Hossó Nikoletta kiemelte: - „A tárlat tervezése és a tárgyak rendszerezése során meghatározó szempont volt teljes képet adnia látogatóknak mind a diplomácia és protokoll szakterületeiről a használati és dísztárgyak segítségével, bemutatnia protokoll valamennyi szakterületét, melyen keresztül a rendszerint a színfalak mögött dolgozó protokollszakemberek tevékenységének komplexitása is jól megragadható.”

 

Az augusztus elejei tárlatvezetés alkalmával személyesen is meggyőződhettem a neves protokollszakember elhivatottságáról; kimagasló szakmai hitelességgel nyújtott teljes áttekintést a protokoll hivatás egyedülálló világáról.
A szakterületeknek széleskörű bemutatása mellett a szervezők elsődleges célja az oktatás és az értékmegőrzés, így a hosszútávra tervezett vándorkiállítás jövőre Hatvanban, a Hatvany Lajos Múzeumban lesz látogatható.

 

Hossó Nikoletta nemzetközi protokoll szakértő és Dr. Török Róbert muzeológus, a kiállítás kurátora közösen tartanak tárlatvezetést a kiállításban

 

A nemzetközi kapcsolatok világában diplomácia – azaz a kétoldalú, államok közötti kapcsolatok kiemelt jelentőségűek, legyen szó gazdasági kulturális, vallási, sport vagy egyéb területen megvalósuló kapcsolatokról. A diplomáciai életelengedhetetlen része a nemzetközi protokoll. A protokoll nem más, mint a hivatalos közéleti és diplomáciai eseményeken követett eljárások összessége. A protokoll jelentős szerepe vitathatatlan; szabályainak ismerete és helyes alkalmazása szükségszerű a hivatalos érintkezések sikerességének érdekében, különösen az eltérő kultúrák találkozásakor. A diplomáciai kapcsolattartásban megjelenő szabályok szigorúak és formálisak. Évszázados hagyományokon alapuló, írott és íratlan etikett és protokollszabályok határozzák meg a diplomáciai szertartások pontos menetét, mellyel megelőzhetők a váratlan szituációk. A protokoll többnyire láthatatlan, de rendet teremtőfunkciója elidegeníthetetlen része a diplomácia világának.

 

 

 

Augusztusban az érdeklődőknek lehetőségük van közelebbről megismerni az kiállítást; a szervezők 25-én és 27-én szakmai tárlatvezetésre várják a látogatókat, melyekre előzetesen regisztrálni az MKVM honlapján lehet. A főszervezők - Hossó Nikoletta nemzetközi protokollszakember (NPRSZ) és Dr. Török Róbert igazgatóhelyettes (MKVM), a kiállítás kurátora közösen tartanak a fenti napokon exkluzív tárlatvezetéseket. A kiállítás szövegei pedig elolvashatóak az MKVM blogjában.

 

A „Protokoll és diplomácia” című időszaki kiállítás tehát 2020. december 31-ig tekinthető meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

 

 

Borítókép: Protokoll és diplomácia kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

 

Képek: Ádám Adrienn