EN facebook

A pénz beszél (?) - Török kori éremleletekből nyílt kiállítás a Damjanich János Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-04-03 14:00

A pénz beszél (?) - török kori éremleletek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből címmel nyílt régészeti időszaki kiállítás 2022. április 2-án a szolnoki Damjanich János Múzeumban. 2018 májusában lakossági bejelentésnek köszönhetően a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei 7461 darab XVI. századi ezüstpénzt vehettek át. A Kunmadaras határában fekvő gabonasiló tűzivíz-tározójának ásása során került elő tizenegy kilogramm lengyel származású ezüstérme.

 

A XVI. század különböző évtizedeiből származó leletek egy érmék tárolására használt edény töredékeiben voltak a föld alatt. A leletanyag szinte minden darabja lengyel eredetű.

 

A Magyarországon teljesen egyedülálló emlékeket Nagy Zsolt Dezső, a Damjanich János Múzeum régész-numizmatája ismertette:
- Nem csak a mai Lengyelország területéről, de az akkori lengyel korona fennhatósága alá tartozó térségekből, például a Brandenburgi-hercegségből és az akkori cseh és lengyel Szilézia területéről maradtak ránk értékes érmedarabok. Az egykor szintén a Lengyel Királyság vonzáskörzetéhez tartozott korabeli állam legészakibb pontjából, Rigából, és a legdélebbi Krakkóból találhatók veretek a leletben.

 

 


Nagy Zsolt Dezső arról is beszámolt, hogy a legidősebb az érmék között az a félgaras, amely IV. Jagelló Kázmér uralkodására, vagyis az 1400-as évek második felére tehető. A legfiatalabb pedig III. Vasa Zsigmond lengyel király hármas garasa 1591-ből. A további garasok évszámai 1527-ben kezdődnek, többsége az 1530-as és a 1540-es évekre tehető. Fellelhetők azonban későbbiek is, mint Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem pénzei 1578-ból.


Az érmék zöme garas, kisebb részük pedig félgaras. A kunmadarasi leletek közül a garasok rendkívül jó minőségű ezüstből készültek, így minden apró részlet könnyen megfigyelhető rajtuk. A félgarasok inkább kopottabbak, feltehetőleg ezek hosszabb ideig voltak használatban. A kunmadarasi ezüstlelet érméinek súlya a garasok esetében egyenként körülbelül kettő gramm, méretük 2-2,4 centiméter között van.

 

 

A Kunmadarason talált leletek feldolgozása hosszadalmas folyamat. A restaurálási idő alatt a múzeum régész munkatársai a tudományos kutatómunkát kezdték el. Nagy Zsolt Dezső a krakkói Jagelló Egyetem egy vendégkutatójának segítségével elkészítette azt a tudományos kiadványt, amely a nagyközönség számára is érthető információkat tartalmaz a lengyel pénzekről.

 

A lengyel történelem egy korszakának lenyomatai megtekinthetőek 2022. április 2. és június 19. között a Damjanich János Múzeumban.