EN facebook

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2023 pályázói: Vehiculum-Ház

Királylányok márpedig vannak! Igazmese

2023-09-24 19:00

18. Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat nyitórendezvényét, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

A sajtónyilvános esemény keretében valósul meg az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjak átadása, valamint hatodik alkalommal nyerheti el egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. Idén negyedik alkalommal a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

 

A konferenciára készülve idén ábécé sorrendben bemutatjuk a pályázókat. Sorozatunkat a besenyszögi Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

 

Királylányok márpedig vannak! Igazmese

 

programjának összefoglalója zárja. 

 

Az Aratástól kenyérsütésig kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás a gyerekek partnerségének azonnali megnyerésére mesei keretbe helyezi a témát, a drámapedagógia eszközeire építve bepillantást nyújt a paraszti hagyományok szokásrendszerébe, élménypedagógiai úton ismerteti, dolgozza fel a kenyér útját.

 

 

A címből szándékosan nem derül ki a tartalom. A mesei keretbe helyezett régi valóságot bemutató „kenyértörténet” a foglalkozás folyamán rajzolódik ki. A dramatikus játék biztosítja a téma feldolgozásának mesei keretét, ahonnan időként kilépünk, és a foglalkozáshoz szerkesztett ppt-vel filmet, zenét, daltanulási lehetőséget is tartalmazó ismeretláncot követünk végig.

 

 

Az aratás-cséplés-kenyérsütés folyamata mellett eszközök –, használatuk – és elnevezésük megismerése, a közösségi munka fontossága, közmondás-tartalom eredet-megismerése, tevékenység, eredmény, öröm, humor, késztetés… , a gyerekeknek felépített mesei keretbe szerkesztett program mellett a résztvevő felnőttekre is oly annyira hat, hogy felnőtt csoporttal visszatérnek csapatépítő kenyérsütésre.

 

 

Az igazmese, témahét keretbe is bővíthető tartalmat biztosít, ahol a kovásznevelés-, etetés- és kezelés a mindennapi reggeli kezdés visszatérő, felelősségre nevelő feladata, s, a közösségben az egyénileg, hét végére meghízott, jól kezelt kovászokat a készülő közös kenyér teknőjébe lehet önteni. A kovászokból haza lehet vinni, és útjára indulhat a vándorkovász.

 

 

 

Az igazmese eljátszása előtt Az élet dolgai Besenyszögön kiállítás Aratástól kenyérsütésig kiállításrész megtekintése történik.

 

 

Az adaptációt segítvén az óvodás-alsó tagozatos gyermekcsoportokhoz alkalmazkodva a jelenlévők létszáma fontos a foglalkozás megszervezésében, hogy minden résztvevő kapjon szerepet. A mese kezdetekor minden lány királylánnyá varázsolódik át, a fiúk pedig váltva, önként vállalkozva -egy, a király kivételével- szolgalegény szerepben váltják egymást. A kísérő pedagógusok halk tapintatossággal javaslatot tesznek a kulcsfigura, a király személyére, aki látszólag véletlenül választódik ki. Segíti a foglalkozás folyamatát, hogy a lányok is, fiúk is nemenként egymás mellett ülve kezdik a résztvételt az igazmesében. 

 

 

Molnár Melinda és Héja Gizella