EN facebook

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2023 pályázói: a Néprajzi Múzeum 2.

MÉTA BABA - Kultúrába cseperedünk

2023-09-22 16:00

18. Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat nyitórendezvényét, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

A sajtónyilvános esemény keretében valósul meg az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjak átadása, valamint hatodik alkalommal nyerheti el egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. Idén negyedik alkalommal a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

 

A konferenciára készülve idén ábécé sorrendben bemutatjuk a pályázókat. Most a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet együttműködésében kidolgozott és megvalósított 

 

MÉTA BABA - Kultúrába cseperedünk

 

szakmai anyagában mélyülhetünk el. 

 

2022 májusában nyitotta meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete a Városligetben. A 2017-es bezárást követően a Múzeum azon dolgozott, hogy Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete a hozzá méltó tartalommal várja majd látogatóit. Ebben az időszakban dolgoztuk ki az azóta nívódíjas Bárka, híd, pálya című Erasmus + pályázatunkat1, amely a felnőtt tanulás formáit vizsgálta különböző európai múzeumok jógyakorlatában. A vizsgálat célcsoportjába tartozó szülők és nagyszülők számára fejleszthető programok innovatív formáit már ebben az időszakban elkezdték gyűjteni, azonban a megnyitás idejére még nem alakult ki a végleges feldolgozási forma.  

Az első kiállítások építésével párhuzamosan az Ismeretközvetítési Főosztályhoz tartozó múzeumpedagógusok létszáma is gyarapodott, így a még kidolgozatlan projektek támogatást nyertek munkaerő tekintetében. A gyarapodás elsődleges célja a múzeum küldetésnyilatkozatában és kultúrstratégiai intézményként megfogalmazott tételek teljesítése volt, amelybe beletartozik a társadalmi múzeumi működés megvalósítása is. A Bárka, híd, pálya tartalmát és céljait tovább bővítve - a tudás, az élmény és a tapasztalat egyesítésének segítségével, - nyitottá és elérhetővé kívánták tenni a szülőséget meghatározó időszakokhoz tartozó gyűjteményi tárgyak megismerését a (nagy)szülő-baba párosok számára.  

 

 

A téma speciális ismereteket igénylő és múzeumban kevésbé általános tartalma miatt az új projekt előkészítése 2023 januárjában dr. Király Judit integrált szülő-csecsemő /kisgyermek konzulens, művészettörténész és Kolostori Kincső múzeumpedagógus párbeszédével indult el. Judit szakmai munkájában a vizualitásra alapozott (intervenciós) programokat vizsgálta a szülővé válás idején, illetve a kora gyermekkorban és szerette volna elméleti munkáját gyakorlati formában megvalósítani. A Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteménye számos lehetőséget kínál a szülőség fontosabb témáinak feldolgozását illetően, ezáltal az intézmény és a szakember céljai keresztezték egymást. 

A projekt szándéka ekkor egy olyan foglalkozássorozat megvalósítása volt, ahol a kiállításokban megjelenő, szülőséghez köthető műtárgyak mögött meghúzódó tartalmak feldolgozása mellett, a szülő-baba párok egy művészeti folyamatba kapcsolódhatnak be. Mivel az alkotásban is hangsúlyozott fontossága volt a közös tevékenységnek, így a kiállításokban történő aktivitások is elsősorban a babák és a szülők együttes élményekhez való jutására épült. 

A programsorozat céljainak meghatározását követően a témák kijelölése következett. Ehhez pedig fontos volt áttekinteni a Néprajzi Múzeum kiállított műtárgyainak összességét. A kiválogatott műtárgyak alapján az alábbi témák kerültek kijelölésre az 5 alkalmas programsorozatra: 

 

1. alkalom: termékenység, várandósság  

műtárgy: karazsa indián baba szobor  

(kis méretű, absztrakt női figurák, amelyek a női test változásait ábrázolják) 

 

2. alkalom: szülés-születés 

műtárgy: karazsa indián baba szobor  

(szülésjelenetet ábrázoló szoboregyüttes) 

NM 2014.6.117 

 

3. alkalom: gyermekágy 

műtárgy: komaszilke  

(2 db komaszilkéből álló tárgyegyüttes) 

NM 77.5.3.1-3. 

 

4. alkalom: az első hónapok 

műtárgy: asszonyszobor gyermekkel 

(egy gyermeket hátán kendőben cipelő kongói nőt ábrázol a szobor) 

NM 142727 

 

5. alkalom: a szülő-baba kapcsolat változásai 

műtárgy: baba, gyerekjáték 

NM 45882 

 

 

 

A felvázolt témák alapján láthatóvá vált, hogy felelőségteljesen csak úgy lehet ezeket feldolgozni, ha pszichológiai oldalról is támogatást kap a projekt. Ezen a ponton felkérésre került a MÉTA BABA programba dr. M. Ribicey Nóra pedagógiai szakpszichológus és integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens. Nóra, baba-mama körök vezetőjeként gyakorlattal rendelkezett a fent felsorolt témák beszélgetőkörökben való feldolgozásában. Javasolta, hogy a múzeumpedagógiai szakaszt követhetné egy beszélgetésre alkalmas rész, ahol a szülők az őáltala feltett nyitott, segítő kérdések mentén megoszthatnák élményeiket és gondolataikat a csoport többi tagjával. A javaslat elfogadásra került, így végül három fázisra osztottuk a a MÉTA BABA alkalmakat: múzeumpedagógia, beszélgetőkör, taktilis közös alkotás.  

 

A tervezhetőséghez - még a pontos tartalmi fejlesztések előtt - fontos volt tisztázni az alkalmak teljes keretrendszerét. Ennek megalkotásába Tőkés Réka, a Néprajzi Múzeum pedagógusa is bekapcsolódott, aki képzőművészként és anyaként egészítette ki az addig felállított alapokat. A keretrendszer pedig az alábbiak szerint épült fel: 

 

Célcsoport: nagyszülő/szülő-baba (0-3) párok  

Időtartam: max. 1,5 óra 

Létszám: max. 32 fő 

Kezdés és zárás: 10:30-12:00 

Babakocsiban/hordozókendőben és tipegve is végig járható a program. 

3 tartalmi egység, amely a műtárgyak által felvetett témákat dolgozzák fel (múzeumpedagógia, beszélgetőkör, taktilis közös alkotás). 

3 állandó helyszín: múzeumpedagógiai tér, kiállítás, workshop tér 

 

 

A program alapjainak megfogalmazását követően a MÉTA BABA projektje összevetésre került a szülők és babák számára Magyarországon fejlesztett múzeumi foglalkozásokkal. A projekttel megegyező struktúrát nem sikerült találni, ám részleteiben egy-egy elem összevethető más fejlesztésekkel. Az országosan ismert és alkalmazott Mama, nézd! programnál például a MÉTA BABÁ-hoz hasonlóan beviszik a kiállításba az 1 évesnél nem nagyobb gyermekeket és szüleiket, ám itt elsősorban a szülők kerülnek előtérbe és a gyermekek a hordozókendőkben/babakocsikban követik végig a tárlatvezetést.  A híres RINGATÓ4 programok szintén több múzeumban megjelennek és a MÉTA BABA mondókázós, éneklős részeivel akár össze is hasonlíthatók, ám a Ringatók esetében a múzeumi kapcsolódás háttérbe szorul. Bizonyos múzeumok teret engednek időszakonként a baba-mama kluboknak5, ám ezen esetekben is a kiállítási tartalmaktól független alkalmakról van szó. Ahogyan ugyan ez elmondható a Paksi Képzár Pamacsoló6 című szülő-baba párosoknak fejlesztett alkotó alkalmairól is. 

 

 

 

A MÉTA BABA - Kultúrába cseperedünk című öt alkalmas programsorozat, kedd délelőttönként várta a kisgyermekes családokat májusban a Néprajzi Múzeumba. A szülőség öt korai fázisát feldolgozva hangolódtak a résztvevők az anyák napjára és kapcsolódtak be a Közösségek hete országos rendezvénysorozatába. 

 

A 150 éves Néprajzi Múzeum új épülete a “liget kapujaként” is szolgál, ennek köszönhetően a környezet pozitívan támogatta a programsorozat létrejöttét és sikerét. Nap mint nap járnak apukák, anyukák, nagyszülők kisgyermekükkel, unokájukkal a Városligetbe egy kis kikapcsolódásért, így a MÉTA BABA programra is hamar rátaláltak. A programsorozat utolsó alkalma már teljes teltházzal zárult. 

 

A program, a látogatók azon rétegét kívánta megszólítani, akiknek igénye és lehetősége is van arra, hogy hétköznap délelőttönként minőségi időt töltsenek el 0-3 éves gyermekükkel/unokájukkal, múzeumi környezetben, számukra releváns témák sokoldalú feldolgozása közben. Az otthon töltött idő sokszor nehézzé válhat a szülők számára és jól eshet ebből a környezetből egy megértő közösségbe bekapcsolódni.  A program által felkínált témák pedig jó hívószónak bizonyultak a szülők számára.  

 

A MÉTA BABA alkotói közti dinamika végig jól működött, a foglalkozások szakaszai egyenlő részekre bontva valósultak meg.  Az öt alkalmas program sikeresen zárult a májusi hónap végén és 2023 őszén újabb évaddal folytatódik tovább.  

 

A MÉTA BABA programsorozat minden múzeum számára adaptálható, ahol a kiállítások szülők számára releváns témákat dolgoznak fel és nyitottak külsős szakemberek bevonásával egy komplex foglalkozást megvalósítani. Ezen kívül fontos, hogy a program kidolgozása előtt alapos áttekintésre kerüljön a helyszín kialakításának adottságai. Csak csendesebb, elzárt térben tud igazán megvalósulni a beszélgetőkör, a szülőknek komfortos környezetben. Az alkotáshoz pedig szintén olyan térre van szükség, ahol nem probléma, ha kiborul a víz, vagy festékes lesz a padló. 

 

 

Kolostori Kincső