EN facebook

A múzeum falain túl… - Múzeumi előadások az idősek otthonaiban lakó nyugdíjasok számára

MŰHELY

2023-07-13 19:00

A Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Kistérség Többcélú Egyesített Szociális Intézménye között 2022 novemberében indult együttműködésnek köszönhetően a múzeum munkatársai havi rendszerességgel keresik fel Szolnokon a Holt-Tisza parti, valamint a Kaán Károly úti idősek otthonát, hogy helytörténeti, néprajzi, képzőművészeti, irodalomtörténeti és régészeti tematikájú előadásokkal színesítsék a nyugdíjasok napjait.

 

A változatos témák lehetőségek adnak arra, hogy a lakók megismerkedjenek a múzeum aktuális kutatásaival, érdekességeket halljanak különféle tudományos szakterületekről és egy-két múzeumpedagógiai foglalkozáson alkalmazott tárgyat kézbe vehessenek. A sikeres program további része a hagyományokhoz köthető kötetlen hangulatú kézműves foglalkozás, mely során már karácsonyi díszeket, adventi koszorúkat, tavaszi asztali dekorációkat készítettek az idősek a múzeum munkatársai segítségével.

 

A napokban a múzeum, illetve a Holt-Tisza parti idősek otthona egy nyári tábor keretében egész délelőttöt felölelő programot szervezett, ahol vegyes korcsoportban vetélkedtek a résztvevő idősek és gyerekek; játékos néprajzi feladatokat oldottak meg, dalfelismerésben remekeltek és meserészleteket fedeztek fel, ily módon elősegítve a generációk találkozását.

 

 

 

Az ősz folyamán tovább folytatódnak a kulturális programok, amelyek lehetővé teszik, hogy Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye történeti-, képzőművészeti és kulturális gazdagságának megismerése továbbra is része maradhasson a kultúra iránt nyitott nyugdíjasok számára.

 

 

 

Fotók: Ádám Adrienn

külföld, muzeológia, múzeumandragógia, műhely, téma
2022-07-07 07:00