EN facebook

A gyémánt út pora - a szentendrei Skanzenben is forgatott film az időskori demenciáról

TÉMA

Vámos Zoltán orvos, filmrendező, forgatókönyvíró az időskori demenciáról készített kisjátékfilmet, amelyet 2022. szeptember 21-től, az Alzheimer-világnaptól tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

A film valós történetet dolgoz fel. A rendező orvosi tapasztalataiból merítette a témát, amely évekkel ezelőtt történt meg vele a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában. A film megmutatja, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl milyen más módokon lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a Földön jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet, ennek az állapotnak kezelésére, elfogadására, érzékenyítésére készült Vámos Zoltán filmje.

 

 

 

"Hiszem, a filmmel számos olyan családnak tudunk segíteni, aki demens hozzátartozóját ápolja. A filmben bemutatott kommunikáció egy fontos lehetőség arra, hogy a Alzheimer kórban szenvedő hozzátartozóink méltóságát és saját önértékelését megtartsuk" - fogalmazott Vámos Zoltán.


A kisjátékfilmben Koltai Róbert, Törőcsik Franciska mellett Vári Éva, Orosz Ákos, Elek Ferenc és Rainer-Micsinyei Nóra szerepelnek. A független film egyes jeleneteit a szentendrei Skanzenben forgatták.


A gyémánt út pora című film sajtóbemutatója 2022. szeptember 20-án 15:50-kor lesz a Cinema City Arena moziban. A film 2022. szeptember 21-től látható a film saját honlapján.

 

Borítóképen: Vári Éva és dr. Vámos Zoltán; forrása: pecs.hu

díj, emlékezet, látogató, magazin, támogatás
2020-12-11 15:30