EN facebook

A múzeum ereje - konferencia Szentendrén

FELHÍVÁS

2023-03-06 19:15

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum MűvésztMalom kiállítóhelyén 2023. március 31-én és április 1-jén rendezendő, A múzeum ereje című kétnapos szakmai konferenciája kurrens kérdésekről, az intézmények lehetőségeiről szól. Miközben a múzeumok az egyre bizonytalanabb időkben próbálnak irányt mutatni, feltehetjük a kérdést, vajon a múzeumok képesek-e valóban demokratikus, befogadó és polifonikus terekké válni a múltról és a jövőről folytatott kritikus beszélgetések számára.

 

Azt is megkérdőjelezhetjük, hogy a múzeumok képesek-e valaha is teljes mértékben integrálódni a közösségekbe, és a látás- életmód radikális változásainak társkatalizátoraiként működni. Vajon képesek lesznek-e a múzeumok egy emberközpontú, természeti környezettel harmonikus, intézményeként működni?

 

A konferencia célja, hogy bemutassa a legújabb gondolatokat, intézkedéseket és kezdeményezéseket, amelyek szerényen vagy radikálisan eltérnek a hagyományos múzeumi elképzeléstől, és újragondolják a jövő múzeumát. Szeretnénk bemutatni a múzeumvilág legújabb fejleményeit, legyen szó a COVID-19 járványra adott reakciókról, a már egy ideje készülő koncepcionális kezdeményezésekről vagy a jelenben zajló és fejlődő kézzelfogható projektekről, amelyek informálhatják, befolyásolhatják és meghatározhatják a jövő múzeumát. Különösen fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk az elmúlt évek során levont tanulságokat, valamint az ezek leküzdésének módjait és eszközeit. Ugyanakkor szeretnénk teret teremteni a kritikus reflexióknak is, amelyek segíthetnek a múzeumok jövőjének alakításában.

 

A múzeum ereje című konferencia három lehetséges irányzatot kíván megvizsgálni. Az első az intézmény szerepével és jövőképével kapcsolatos. A második a technológiával és az online térrel kíván foglalkozni, mivel a múzeumok a relevancia új módozatába igyekeznek átlépni. Kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan érhető el a fizikai és az online közötti lehetséges egyensúly. Továbbá ez a hozzáférés demokratizálódására is vonatkozik, és arra, hogy a múzeum hogyan válhat nyilvános térré, legyen az fizikai, virtuális vagy mindkettő, amely a hangok sokszínűségét befogadja. A harmadik témakör a kreativitásról szól, és arról, hogy a múzeumok miként tudnak megfelelni az aktuális kihívásoknak. Úgy véljük, hogy ez a három témakör elválaszthatatlanul összefonódik, és mindegyik hatással van a másikra is.


Időpont: 2023. március 31. – április 1.
Helyszín: MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.


Jegyár: 3.000 Ft / fő


ICOM tagsággal a belépés ingyenes.

 

 

Részletes program

 

A konferencia Facebook eseménye