EN facebook

A mindenségit! A fáraó átkától a gyűlöletbeszédig – válogatott sértések és káromkodások Frankfurtból

KIÁLLÍTÁS

2022-09-11 07:00

Amióta az emberek beszélnek, minden bizonnyal káromkodnak is. A közhelynek tűnő gondolat cseppet sem unalmas, sőt a frankfurti és a nürnbergi Kommunikációs Múzeum munkatársait arra sarkallta, hogy kiállítást nyissanak az átok, a szitkozódás ősi jelenségéről. A Potz! Blitz! Vom Fluchdes Pharaobiszur Hate Speech című tárlat 2023. január 29-ig látogatgató.

 

Legyünk őszinték! Ki az, aki még nem esett a káromkodás bűnébe? Ha fájdalom, váratlan kellemetlenség, bosszúság ér bennünket, vagy épp haragszunk, erős kifejezések, bántó szavak, a vallási előírásokkal, szokásokkal, illemszabályokkal szembemenő kifejezések segítenek a negatív érzések, a frusztráció enyhítésében. "Az átkozódás a kommunikáció olyan formája, amely a tabuk áttörésén alapul" - mondja Helmut Gold, a frankfurti Kommunikációs Múzeum igazgatója, akinek az intézménye a nürnbergi kommunikációs múzeummal együttműködésben nyitott meg egy olyan tárlatot, amely a sértegetés, a káromkodás és az ezzel kapcsolatos hiedelmek 6 ezer éves történetét és jelenét tárja fel szórakoztatóan és elgondolkodtatóan.



Az időbeli körülhatároltság ellenére a kiállítás nem kronológiára épül, hanem 13 ponton keresztül tárja fel az átkozódás különböző aspektusait, miután tisztázta a káromkodás, a szitkozódás, a szitok, a szidás, a gyűlöletbeszéd fogalmát. A látogatók megtudhatják, mi történik az agyukban, amikor csúnyán és illetlenül fakadnak ki, megismerhetik a fáraó átkának mítoszát, a vudu bábuk bűvöletét, a káromkodás lokális sajátosságait, de továbbképezhetik magukat az átkok elhárítását szolgáló védőeszközök területén, és eljuthatnak a „polgári felháborodás szótáráig”. Nem hiányoznak a futball-szurkolók és a közlekedők kiakadásainak visszatérő elemei, a férfiakat és a nőket érintő bántalmazási formák, mi több, fény derül, miért olyan gyakoriak a szidalmazó narratívákban az állatvilággal való összehasonlítások. A kiállítás arra is rámutat, hogy hiába vették fel a csúnyabeszéddel szemben kultúrák, vallások, egyházi és világi vezetők évezredeken keresztül a harcot, egy valami hozott némi áttörést: a bírság. Ennek változataiból is kaphatunk ízelítőt.

 

 

A tárlat ugyanakkor nemcsak történeti aspektusból vizsgálja a témát, hanem a jelen gyakorlatába is betekint, azt állítva, hogy a káromkodási kultúra nem lett rosszabb az idők során, csak más. A rapperek szövegei mellett megjelenik többek között Donald Trump, Marine Le Pen, Greta Thunberg, hogy elgondolkodhassunk arról, hol kezdődik a zaklatás és a gyűlöletbeszéd, hogyan védekezhetnek ellene az áldozatok? Vagy: Mi a helyzet az internetes kultúrában jellemző trolltámadásokkal vagy a cyberbullying-gel?


Bármilyen meglepő, a kiállítás interaktív, teszteli a látogatók káromkodási készségeit: többek között ki kell találniuk, melyik szitok, melyik néphez kapcsolódik. De van káromkodás-generátor, ahol új szidalmakat készíthetünk Goethe és más nagyságok kifejezéseiből. Azaz a kurátorok nemcsak a tabu szavak nem rendeltetésszerű használatának ősi hagyományáról vallanak, hanem ők maguk is tabukat döntögetnek: a kultúra fellegvárának tartott múzeumi térben a kulturálatlanság bizonyítékaként emlegetett káromkodásra biztatják látogatóikat.


Ennek köszönhetően a tárlat azoknak az érdeklődőknek is tartogat élményt, akik nem tudnak Frankfurtba utazni. A tárlat weboldalán szembenézhetünk saját szokásainkkal, összehasonlíthatjuk mindezt másokéval, azaz kiderül: ki, milyen esetben nem tudja visszafogni a nyelvére törő átkokat, ki hányszor káromkodik egy nap! Próbáld ki!

 

 

Borítókép forrása: Facebook

kiállítás, művészet, néprajz, történelem
2022-08-08 10:30
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, régészet
2022-07-30 07:00
gyűjtemény, kiállítás, külföld, látogató, technika, történelem
2022-02-22 20:00