EN facebook

Istenitől a démoniig - női hatalom és erő a British Múzeumban

Kiállítás

2022-08-08 10:30

Különleges kiállítás tekinthető meg a londoni British Múzeumban 2022. szeptember 25-ig „Feminine power the divine to the demonic” címmel. Ez az első kiállítás, amely a nőnemű szellemi lények különböző kultúrákra gyakorlolt hatását vizsgálja különböző időszakokból és területekről származó tárgyakon keresztül.

 

Az istennők, boszorkányok, démonok, szellemek, szentek milyen szerepet játszottak korábban és játszanak ma a világról alkotott képünkben? Hogyan tekintenek a különböző hagyományok a nőiességre? Hogyan érzékelték és érzékeltették a női tekintélyt az ősi kultúrákban? A különböző kultúrák miként bálványozták, gyalázták, tárgyiasították vagy épp imádták a nőket?

 

A szokatlan kérdéseket a British Múzeum kurátorai tették fel, hogy sosem látott tárgyválogatással engedjenek betekintést 5000 év rettegett és tisztelt isteni és démoni világába. A bölcsességtől, szenvedélytől és vágytól kezdve a háborún át, egészen az  igazságosság és az irgalom fogalmáig vagy a női szellemi erők változatos megnyilvánulási formáiig arra késztette a szakembereket, hogy elgondolkodjanak azon, hogyan érzékeljük ma a nőiességet és a nemi identitást. Az ókortól napjainkig, hat kontinensről származó szobrokat, szakrális tárgyakat és műalkotásokat felvonultató kiállítás a női erő sokféle arcát - vad, gyönyörű, kreatív vagy pokolian elszánt - és az idők során gyakorolt szeizmikus hatását mutatja be.

 

 

A látogatók több mint 70 egyedi tárgyat fedezhetnek fel, köztük tibeti festett tekercseket, római szobrokat, bonyolult egyiptomi amuletteket, japán nyomatokat és indiai domborműves faragványokat. A különleges látványosságok közé tartozik egy kerámia varázstál (i.sz. 500-800), amelyen a démoni Lilith nő korai képe látható, akit a zsidó démonológiában Ádám első feleségének és a Sátán hitvesének tartanak, valamint a félelmetes Kali hindu istennő kortárs szobra, aki egyszerre félt és szeretett hatalma és agressziója miatt. Láthatóak Kr.e. 3000 körüli kükladikus agyagfigurák, amelyek valószínűleg egy anyaistennőt ábrázolnak, de megtekinthető egy egyiptomi amulett 1400-ből, amely Ízisz vérét szimbolizálja. Videón követhetünk végig egy Vodun-szerű szertartást a mai Nigériában „Oshun, az édesvíz és a gyógyítás joruba istennője tiszteletére”. Megismerhetjük Pele hawaii istennőt, akit a vulkánok kitöréséért tartanak felelősnek, vagy Mami Wata afrikai folyóistennőt. A kiállításról olyan kortás művészek és gondolkodók sem hiányozhatnak, akik releváns kontextust biztosítanak a kiállítás értelmezéséhez.

 

A szokatlan tematikájú válogatás azon kiállítássorozat része, amely a British Museum hatalmas állományát használja fel a szentség különböző társadalmakban betöltött szerepének feltárására.

 

 

Kép: British Museum