EN facebook

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében megtartották az első Országos Ipari Örökségvédelmi Konferenciát

MŰHELY

A tegnapi napon a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében megtartották az első Országos Ipari Örökségvédelmi Konferenciát az intézmény leendő otthonában, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. Az eseményt Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára nyitotta meg.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum első alkalommal rendezte meg az Országos Ipari Örökségvédelmi Konferenciát az intézmény leendő otthonában, Budapesten, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, a hazai ipari örökség egyik fontos helyszínén. Az esemény célja az, hogy fejlessze a magyar ipari örökség megőrzésével foglalkozó hazai múzeumok, kiállítóhelyek kapcsolatát. A múzeum az egyik legnagyobb hazai ipari örökségi helyszínen tervezi új otthonát, és az intézmény kezelésében több ipari műemlék épület is működik. Emiatt fontosnak tartja, hogy a hazai ipari örökségről való gondolkodás szereplőit összefogja.


A konferenciát Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a Közlekedési Múzeum új otthonának kialakítása ma az ország egyik legnagyobb barnamezős, kulturális célú fejlesztése. Az építkezés megkezdésének időpontja a beruházások felfüggesztése miatt jelenleg bizonytalan, de a kiviteli tervezést abban a reményben zárhatják le hamarosan, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek elmúltával hozzáláthatnak majd a munkálatokhoz. Hangsúlyozta, hogy az épített, a tárgyi és a szellemi ipari örökség megőrzése egyaránt az intézmény kiemelt feladatai közé tartozik, ez a konferencia pedig elősegíti, hogy felhívják a figyelmet a magyar ipari örökség, a hazai műszaki, közlekedési és ipari értékek megóvásának fontosságára.

 

Vitézy Dávid; fotó: Nyitrai Dávid

 

Az eseményen a résztvevők a téma különböző elméleti és gyakorlati aspektusairól hallgathattak meg előadásokat. Szóba került többek között az ipari örökség definíciójának kérdése, a terület jelenlegi helyzete és jövőképe, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeinek örökségvédelmi gyakorlatai.


A konferencián mások mellett felszólaltak a terület olyan elismert szaktekintélyei, mint Csontos Györgyi DLA és Varga Piroska DLA, illetve Horváth Csaba, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, Dr. Zsigmond Gábor, az intézmény főigazgató-helyettese, és az ipari örökség kérdéskörének további szakértői.

 

Horváth Csaba

 

 

Dr. Zsigmond Gábor

 

A szervezők célja az, hogy az esemény a jövőben újabb alkalmakkal folytatódjon, kölcsönös tapasztalatcserével segítve a területen dolgozók munkáját.


A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

Képek forrása: MMKM