EN facebook

A Lépcsőszeminárium arcai: Nagy Barbara, Ludwig Múzeum

interjú

2023-10-17 09:00

Érdemes regisztrálni a Lépcsőszeminárium ötödik alkalmára, ahol a Ludwig Múzeum Vigyázat, törékeny. Handle with Care című időszaki kiállítása segítségével csatlakozunk a hozzáférhetőség témájához. Coco Fusco Szemeid üres szóvá válnak című videó-alkotása kapcsán beszélgetünk gondoskodásról, kegyeletről, emberségről.

 

Interjúnkban Tomcsányi Sára, a Lépcsőszeminárium egyik gyakonroka, a szervező csapat tagja kérdezte Nagy Barbarát, hogy mutassa be munkáját, illetve azt, hogy ő maga milyen gondolatokkal készül az idei Lépcsőszemináriumra.

 

 

Nagy Barbara az ELTE művészettörténet, majd történelem szakán végzett. Évekig a Kisképző művészettörténet, gyakorlatvezető mentortanára 2017 és 2022 között művészeti igazgatóhelyettese. Jelenleg a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, az ELTE doktorandusza. Korábban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, jelenleg az ELTE óraadója. A 2023. évben a Ludwig Múzeum részéről a  Lépcsőszeminárium szervezője.

 

 

Több éve tart már a Lépcsőszeminárium. Nehéz volt az idei hívószóhoz, a hozzáférhetőség témájához tárgyat keresni?

 

A Lépcsőszeminárium programsorozatában együttműködő intézmények a hozzáférhetőség témájához kapcsolódva a legtöbb esetben a gyűjteményükben található tárgyak, műalkotások egyikéből indultak ki. A Ludwig Múzeumban azonban ezúttal más megoldást választottunk. 2023. szeptemberében nyílt meg a Vigyázat, törékeny. Handle with Care című időszaki kiállítás, amelynek központi témája, a gondoskodás. Popovics Viktória és Dabi-Farkas Rita, a kiállítás két kurátora a gondoskodás sokrétű, összetett fogalmát, annak egyéni vetületét és szerteágazó társadalmi jelentőségét, valamint a művészet és múzeum szerepét állítja fókuszba. A kiállítás a személyes és kollektív felelősségvállalással, a gondoskodáshoz való hozzáféréssel vagy éppen ellenkezőleg, ennek az alapvető szükségletnek a hiányával kapcsolatban fogalmaz meg kérdéseket. Mindez tehát már a tervezés során magától értetődővé tette, hogy ennek a kiállításnak az alkotásaiból választunk. A konkrét műalkotás megtalálása azonban egy hosszabb folyamat eredménye volt.

 

 

Miért erre esett a választás, mi a kiválasztott tárgyatok aktualitása?

 

A választásunk végül Coco Fusco: Szemeid üres szóvá válnak című videó-alkotására esett. A kubai-amerikai művész az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb tömeges temetkezési helyének otthont adó Hart Island 19. századra visszanyúló történetéből kiinduló műve olyan kérdéseket érint, mint a végtisztességhez való hozzáférés, valamint a méltó megemlékezés. Az elmúlt bő 100 év alatt bekövetkező világjárványok áldozatait is nagy számban befogadó szigeten azok is végső nyughelyre találnak, akik nem rendelkeznek ismert hozzátartozóval. Úgy gondoltuk, hogy nem egészen egy héttel a hospice-ellátás világnapja után megrendezésre kerülő beszélgetésen egy olyan témát választunk, amelyről annak ellenére, hogy mindenkit érint, mostanában kevés szó esik.  

 

 

Miért érzitek fontosnak a Lépcsőszemináriumban való részvételt? 

 

Számos dolog közül szeretném kiemelni az együttműködés és a közösség élményét. Az intézmények közötti együttműködés, a nyitottság, az odafigyelés egymás munkájára alapvető fontosságú a szakmai fejlődés és hitelesség szempontjából. Éppen ilyen fontosnak érzem azt a közösséget, amely az előkészítő munka és a beszélgetések során formálódik. Ennek egyformán fontos szereplői a múzeumi dolgozók, meghívott vendégek és az egyetemisták; a Lépcsőszeminárium gyakornokai, egyetemi hallgatók, akik akár már a lebonyolításban is szerepet vállalnak, vagy részt vesznek a beszélgetésekben. Inspiráló látni, ahogy a különböző arculatú gyűjtemények, a gyűjteményekben található tárgyak és műalkotások egy központi téma mentén párbeszédbe lépnek egymással, és segítségükkel a különböző területről, szerteágató érdeklődési körrel érkezők is kapcsolódni tudnak egymáshoz. 

 

 

A Lépcsőszeminárium elsősorban egyetemistáknak szól. Mit tud nekik nyújtani a program az órán tanultakon túl?

 

A Lépcsőszeminárium egy jó lehetőség arra, hogy a minket körülvevő világról, a szűkebb és tágabb környezetünket érintő aktuális kérdésekről - mint amilyen pl. a nők helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, vagy éppen a betegekről való gondoskodás, a hozzáférés a végtisztességhez - egy egészen új nézőpontból beszélgessünk.