EN facebook

A kulturális örökség védelme krízishelyzetekben - konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban - 2023. március 28.

FELHÍVÁS

2023-03-17 19:30

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az NKÖV Nonprofit Kft. 2023. március 28-án (kedden) közös konferenciát rendez a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében A kulturális örökség védelme krízishelyzetekben címmel.

 

A konferencia célja, hogy felhívja a fegyelmet arra, hogy az olyan különleges helyzetek során, mint a fegyveres konfliktusok, a természeti katasztrófák, az energiaválság vagy a zöld aktivizmus, is fontos a kulturális javak és a kulturális örökség védelme.

 

Időpont: 2023. március 28., 11.00-16.20

 

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem

 

A konferencia egyebek mellett arra keresi a választ, hogyan készülhet fel egy múzeum egy vészhelyzetre, milyen tervezésre van szüksége és kikkel célszerűen eközben együttműködnie. A kérdést olyan szomorú események teszi aktuálissá, mint az ukrajnai háború, a 2023. február eleji törökországi és szíriai földrengés vagy az illegális ásatások és az illegális műkincskereskedelem okozta folyamatos kihívások.

 

Az utóbbi években a világ végignézhette az ISIS szisztematikus, ideológiai célból elkövetett rombolását, miközben a terrorszervezet bevételeinek egy nagy részét az illegális műkincskereskedelemből számára befolyó összeg tette ki. Világszerte találkozhatunk jelenleg is a kulturális örökség célzott rombolásával, ami sokszor a nemzetközi segítség ellenére is jelentős károkat okoz; miközben teljesen más céllal, de a radikális klímaaktivizmus egy szárnya is a kulturális örökség veszélyeztetésével kívánja felhívni a figyelmet a bolygónkat fenyegető veszélyekre. Ezekre a helyzetekre különbözőképpen lehet csak reagálni, a megoldást ezért minél szélesebb körben szükséges keresni.

 

Az elméleti és gyakorlati kérdéseket is feszegető konferencia többek között olyan kardinális kérdésekre keresi a választ, mint hogy hogyan működhet együtt a kulturális szféra a katonai, rendvédelmi és igazgatási szervekkel kulturális örökségünk védelme érdekében? Miért kulcsfontosságú az erről folytatott interdiszciplináris párbeszéd? Milyen hazai és nemzetközi példákat láthatunk? Hogyan kapcsolódik össze az épített örökség és a kulturális javak védelme? Mi az összefüggés a kulturális örökség ideológiai célú rombolása és az illegális műkincskereskedelem között? Hogy függ össze a szervezett bűnözés az illegális ásatásokkal? Mit mond erről a nemzetközi jog és milyen szereplők küzdenek mindezek ellen?

 

A konferenciára a kulturális szféra, a katonai, rendvédelmi és igazgatási szervek és a humanitárius szektor területéről is várjuk az érdeklődőket.

 

Részletes program

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük ezen a linken, a „Regisztráció” gombra kattintva jelezze!

 

 

A konferencia védnöke Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, valamint Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

 

 

Szervezők:

Dr. Kovács Sándor r. ezredes (Magyar Rendészettudományi Társaság, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és Dr. Varga Lujza (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

 

További információ: varga.lujza@hnm.hu

állományvédelem, bezárás, gyűjtemény, külföld, muzeológia, restaurátor, természet
2020-03-25 07:00
külföld, múzeumtörténet, régészet, téma, történelem
2022-08-18 07:00