EN facebook

A kismúzeumok a helyi identitás őrzői - rövid összefoglaló a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának idei szakmai napjáról

TÉMA

2023-10-27 07:00

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozatának hagyományos szakmai napjának idén a Jászberényi Polgármesteri Hivatal adott helyet október 25-én. Az eseményen a tanácskozás mellett több szakmai díjat is átadtak. A kismúzeumok a helyi identitás őrzői, a helytörténet és a művészeti élet lokális információs bázisai - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

 

Vincze Máté Válság és jövőkép című előadásában elmondta: ha egy közösségben az előadóművészet már jelen van, működik kulturális központ, megszületik a vágy az ősök munkáját összefoglaló tárgyi emlékeket megőrzésére, bemutatására a jövő generáció számára is. Hozzátette, hogy a minisztérium segíti, támogatja a kismúzeumokat, de azoktól úgymond "két lépés távolságra" van, a fenntartó önkormányzatok felelősek azok működéséért.

 

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a koronavírus-járvány idején a múzeumok az online térbe költöztek, erőteljesebb szakmai munka - leltározás, revízió, "rendrakás" - következett. Jól reagáltak a múzeumok a kialakult helyzetre, a járvány után pedig újabb nagy lendületet kapott a múzeumlátogatás. Kiemelte a kismúzeumi hálózat szerepét. Fontosnak nevezte, hogy az emberek a saját környezetükben is részesüljenek kulturális élményekben, azaz mindenki hozzáférhessen minőségi kulturális programokhoz.

 

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás sikere is mutatja, hogy érdemes "hálózatban gondolkodni" a helyi értékek megőrzése mellett. Minden intézmény a maga lokalitásával, történetével egyedi jelentőségű - húzta alá, kiemelve, hogy az intézményekben őrzött javak között mindig megbújnak bemutatásra érdemes tárgyak, újrafelfedezésre váró értékek.

 

Vincze Máté előadásában kiemelte továbbá a szakterületek közötti együttműködés fontosságát. Szólt arról, hogy az Állományvédelmi Bizottság, felbuzdulva a tavalyi sikereken, meg fogja keresni a kismúzeumokat is, szeretne erőteljesebb kapcsolatot építeni azokkal. Kiemelte: nem akarják elvenni az önkormányzatoktól a múzeumokat, nem akarják integrálni azokat, de azt szeretnék, hogy a kultúrstratégiai intézményeknél rendelkezésre álló forrásokat a kismúzeumok érdekében is tudják használni.


Tájékoztatott, hogy jövőre térségi projektek indulnak, együttműködve vidéki múzeumokkal, gyűjteményekkel szerte az országban. A jó gyakorlatok között példaként említette a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumot és a tatai Német Nemzetiségi Múzeumot (kiállítóhelyet).

 

Előadásában kitért arra is, hogy a Magyar Géniusz Programnak jó volt a fogadtatása és hatékony a költségfelhasználása, szavai szerint a támogatott múzeumok nagy eredményeket értek el. A program jó példájaként említette a cigándi Városi Művelődési Központot és a keceli Városi Múzeumot.

 

A sikeres nagyrendezvények között említette a Múzeumok éjszakáját, amelyen 380 ezer látogatót regisztráltak, az előző évnél 50 ezerrel többet. Nagyon sikeres a november 12-éig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja is - jegyezte meg.

 

 

A szakmai elismerések közül a Gönczi Ferenc-életműdíjat kapott Gócsáné Móró Csilla történész, nyugalmazott múzeumigazgató a tápiószelei Blaskovich Múzeumban négy évtizeden át végzett szakmai munkája elismeréseként.

 

 

Pro Servitio Museorum Parvorum - A kismúzeumok szolgálatáért díjat adtak át Szabó Tünde titkársági munkatársnak az Óbudai Múzeumban végzett munkájáért és Szabó János szakmai vezetőnek, a Csengeri Helytörténeti Gyűjteményben végzett munkáját elismerve.

 

A Poroszlai Ildikó-emlékplakettet a ráckevei Árpád Múzeumnak ítélték.

 

 

 

Borítóképen:

A Gönczi Ferenc-életműdíjjal kitüntetett Gócsáné Móró Csilla történész, a tápiószelei Blaskovich Múzeum nyugalmazott igazgatója (középen), a Pro Servitio Museorum Parvorum - A kismúzeumok szolgálatáért díjjal elismert Szabó Tünde, az Óbudai Múzeum titkársági munkatársa és Szabó János, a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője, körülöttük jobbról Vidák Tünde, Hortiné Bathó Edit (a Kismúzeumi Tagozat elnöke), Fűköh Levente és Romsics Imre, illetve Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Fotó: MTI/Komka Péter

díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2022-11-07 18:00
díj, muzeológia, múzeumtörténet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-11-11 18:00
díj, Pulszky Társaság, téma
2019-11-01 17:00